Krehké šperky od Janji Prokić sú prerastené prírodou

Krehké šperky od Janji Prokić sú prerastené prírodou

20. novembra 2021, šperky, príroda, Janja Prokić

Sponzorovanej odkazy:

Inšpirované lúčnym kvetom a krásou vecí v okolí, na ktoré tak často zabúdame – to je nová kolekcia šperkov dizajnérky Janji Prokić , ktorá oslavuje desať rokov tvorby šperkov.

V roku 2011 Janji dokončila svoju prvú kolekciu zvanú Lure . Odvtedy sa stala uznávanou umelkyňou a jej najnovšia, tentoraz štrnásta kolekcia , nesie názov Mitmem a obsahuje originálne šperky vyrobené v jednom kuse na každodenné nosenie. Vysadené sú opály, vzácnym zeleným granátom, briliantmi a olivínmi.

Kolekcia Mitmem

Celá kolekcia je pritom rozdelená na tri časti. V tej prvej sa autorka vrátila k svojej voľnej tvorbe a vytvorila hlinené sochy, závesné objekty a nádoby do ateliéru. „Pracovala som s myšlienkou semienka a jeho rastu. Každý z nás žne to, čo zasieva. A tým, ako bolo naše fungovanie počas pandemických vĺn obmedzené, sa ešte viac prejavilo, aký máme vzťah sami k sebe, rodičom, priateľom a svetu všeobecne. Ako sa správame a čo zo zasiatych semienok nakoniec vyrastie. Bez možnosti pohybu sme museli začať skúmať naše bezprostredné okolie a svet. Domov, vzťahy, krajinu, kopce a lúky okolo nás. A začali sme si ich vážiť,“ vysvetľuje Janja .

Druhá časť je tvorená zlatými šperkami určenými na výnimočné príležitosti. „Pre mňa zostala táto časť kolekcie srdcová. Zlato sa svojou poddajnosťou snúbi s krehkým opálom. Bola to preto naozaj ťažká, titerná a jemná práca. Mohlo by sa zdať, že to bolo naopak, pretože išlo o takú drobnú prácu. Ale nebolo,“ podotýka Prokić .

Posledná časť kolekcie je strieborná a určená na bežné nosenie. Najdominantnejším šperkom potom zostáva unikátny prsteň so vsadeným bielym opálom, ktorý je najmasívnejším kúskom a nasadzuje sa na dva prsty.

Všetky šperky sú dostupné na www.janjaprokic.com .

Zdroj foto: Janja Prokić

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Michaela Hnátková. Článok nájdete v kategórii doplnky a šperky a hodinky.