Významné vône spomienok a emócií

Významné vône spomienok a emócií

19. septembra 2023,

Čuch už nie je najsilnejším zmyslom človeka a od čias, keď sa lovci v praveku riadili práve podľa vôní, sa mnohé zmenilo. Ľudia sa dnes spoliehajú najviac na zrak, napriek tomu je významná úloha čuchu v ľudskom živote nepopierateľná. Ľúbivé (aj tie neľúbivé) pachy na seba totiž viažu spomienky, vyvolávajú emócie a podnecujú nálady aj chute.

Čuch je mocný čarodejník a vôňa nás vie očariť

S vôňou je to skutočne zaujímavé a ťažko uchopiteľné. Človek zvládne rozoznať až 10 000 rôznych vôní, ale každý si danú arómu interpretuje podľa svojho. Chemicky rovnaká látka vonia dvom ľuďom úplne odlišne a vyvolá v nich rôzne emócie. To platí pri jedle, parfumoch, kvetoch i tisícoch ďalších vôní okolo nás. Čuch tiež úzko súvisí s pamäťou, vône v nás dokážu prebudiť dávno zabudnuté spomienky a pocity.

Vône určujú, čo nám chutí

Hovorí sa síce, že jeme očami, ale v skutočnosti pôžitok z jedla prechádza cez nos a čuchové bunky. Aj preto sa vám zbiehajú sliny, keď z kuchyne cítite čerstvú vôňu lasagní práve vytiahnutých z rúry. S určitou vôňou sa každému spája určitá chuť, a čím viac vám niečo vonia, tým väčšiu chuť na to máte. Vnem z pokrmu je pre človeka teda kombináciou chute a vône. Ochutnávali ste niekedy jedlo so zavretými očami a vnímali iba jeho vôňu? Skúste si to a uvidíte, ako rýchlo prestanete mať chuť na niečo, čo vám nevonia, a naopak.

Aj ľudské sympatie sú postavené na vôňach

Čuch mal pre pravekého človeka niekoľko základných funkcií: indikoval nebezpečenstvo, jedlosť a prebúdzal reprodukčné pudy. V otázke medziľudskej príťažlivosti sa hovorí o feromónoch, ktoré vedia ľudskú myseľ poblázniť natoľko, že na základe vône zapália v človeku nevysvetliteľnú túžbu po druhom. Alebo sa vám možno stalo, že ste jednoducho nezvládli byť s partnerom, ktorý bol teoreticky ideálnym náprotivkom. Skrátka vám nevoňal a nedokázali ste vysvetliť prečo. Dnes sa feromóny pridávajú do parfumov, aby znásobili schopnosť zaujať. To nemusí vždy prinášať ovocie. Nadobudnete totiž dojem, že vás niekto priťahuje, ale v skutočnosti ide iba o parfum, takže keď ho dotyčný vymení, budú motýliky v bruchu hľadať iný kvet, na ktorý by presedlali.

Prebuďte svoje zmysly a počúvajte ich

Vaše telo je oveľa mocnejšie, než si myslíte. Preto sa skúste riadiť podľa svojich zmyslov, intuície a venovať pozornosť zdanlivo nevysvetliteľným signálom, ktoré sú ale podložené chemickými a inými reakciami vášho organizmu. Spoľahnite sa na vône, ktoré vás dokážu po ťažkom dni upokojiť alebo pred dôležitou schôdzkou naopak nabudiť. Prevoňajte si svoju domácnosť aromatickými olejmi a jednoducho hacknite svoju náladu.

Zdroj foto: Kseniya Ivanova / Shutterstock.com

Autorom článku je Petra Havlíková. Článok nájdete v kategórii parfémy a kozmetika.