Zlaté zliatky na Slovensku a v Českej republike: Hľadanie tých najlepších cien

Zlaté zliatky na Slovensku a v Českej republike: Hľadanie tých najlepších cien

14. decembra 2023,

Investovanie do zlata patrí medzi populárne spôsoby diverzifikácie portfólia a zároveň aj ochrany pred infláciou. Akým spôsobom investovať do zlata? Riešením sú zlaté zliatky, prípadne tehličky.

Bohužiaľ na území Slovenska a Česka je trh zlatých zliatkov veľmi obmedzený. Aj to je dôvod, prečo sa mnohí investori obracajú práve na zahraničných výrobcov. Kde sa potom takéto investičné zlato vyrába? Najčastejšie ide o švajčiarske rafinérie. Nevýhodou je však skutočnosť, že to tak vedie k obmedzenej dostupnosti mnohých značiek a typov zliatok či tehličiek.

Je totiž známe, že žiadna česká mincovňa investičné zlato vo forme zlatých tehličiek nevyrába. Medzi producentov svetovo uznávaných zlatých tehličiek nepatrí ani žiadna slovenská mincovňa.

Široké rozpätie cien

Aj napriek tomu, že na Slovensku a v Českej republike je pomerne úzka ponuka zlatých zliatkov švajčiarskych rafinérií, veľmi zaujímavá je cena zlata. Na trhu je totiž v tomto prípade veľmi široké rozpätie cien. Je známe, že identické zliatky si môžete zaobstarať u rôznych predajcov. Zaujímavosťou je aj skutočnosť, že rozpätie cenových ponúk najlacnejšieho a najdrahšieho predajcu presahuje v niektorých prípadoch aj neuveriteľných 10 %.

Nakupujte rozumne

Preto, keď budete chcieť investovať do zlata kúpou zliatku, nakupujte rozumne a dobre si to premyslite. Aj odborníci totiž hovoria o tom, že zliatok z rovnakej rafinérie, rovnakej hmotnosti a rovnakej rýdzosti by mal byť v rovnakej lokalite, kde sa predáva aj za rovnakú cenu. Preto nestačí sledovať cenu zlata výlučne na komoditnej, alebo inak povedané tovarovej burze. Neváhajte si porovnávať ceny predajcov. Nakupujte aj u lacnejších a takých, ktorí majú na trhu dlhoročné skúsenosti a zlato skladom.

Autorom článku je Petra Havlíková. Článok nájdete v kategórii ostatné.