Detské náušnice - Kedy a ako ich správne vybrať

Detské náušnice - Kedy a ako ich správne vybrať

17. januára 2024,

Príchod dieťaťa na svet je pre rodičov a blízku rodinu i priateľov obrovská a radostná udalosť. U dievčat sa však často hneď po pôrode vynára otázka, či je vhodné nechať malej princeznej prepichnúť uši a aké náušnice zvoliť? Pediatri sa najčastejšie zhodujú v tom, že ideálny čas nastáva v období troch mesiacov, kedy má novorodenec za sebou očkovanie proti tetanu.

Prečo sú tri mesiace ideálne obdobie?

Tri mesiace majú svoje logické opodstatnenie. Očkovaním nie sú ohrozené ranky, cez ktoré by sa do organizmu mohla dostať nebezpečná baktéria Clostridum. Mimochodom, proti tetanu by sme sa mali nechať dať zaočkovať každých 10 až 15 rokov. Druhým dôvodom je, že dieťa je v tomto čase ešte malé na to, aby zaznamenalo a prežívalo strach z lekárov, takže aj z psychologického hľadiska je to dobré riešenie.

Ihneď po narodení nemusí byť ušný lalok dieťatka tiež ešte tak dobre vyvinutý, takže je lepšie počkať. Ak to ale premeškáte a rozhodnete sa pre prepichovanie vo vyššom veku, malé dieťa si môže krásne zlaté náušnice nechtiac strhnúť a poškodiť ucho aj samotný šperk.

Prepichnúť alebo nastreliť?

Ak už máte v otázke vhodného času jasno, príde na rad druhý problém, ktorým je v dnešnej dobe voľba vhodného spôsobu vytvorenia otvoru. Realizácia môže prebiehať dvoma spôsobmi. Stále obľúbené je klasické avšak odborné prepichnutie laloku ihlou.

Menej bolestivým a šetrnejším spôsobom zároveň je nastreľovanie. Môžete si v tomto prípade síce viac priplatiť, ale za ten komfort dieťaťa to predsa stojí. Dievčatko sa touto metódou vyhne tiež nielen bolesti a strachu, ale aj prípadnému krvácaniu ranky.

Je potrebná príprava?

Dva dni pred samotným prepichnutím ušiek by mali rodičia pamätať na dôležité kroky v starostlivosti o zvolené nové detské zlaté náušnice. Pred prepichnutím je odporúčané namočiť ich do liehu, čo pomáha pri dezinfekcii a minimalizuje riziko infekcie. Po prepichnutí je nevyhnutné venovať starostlivosť prepichnutému miestu. Dezinfekčný prostriedok by mal byť opatrne aplikovaný 2 až 4-krát denne, aby sa minimalizovalo riziko infekcie a podporilo rýchle a bezproblémové hojenie.

Ďalším dôležitým aspektom starostlivosti o nové náušničky je aj ochrana uška pred kontaktom s vodou a šampónom. Uško by malo byť chránené pred vlhkosťou, aby sa minimalizovalo riziko podráždenia alebo infekcie. Je dôležité vyhnúť sa ponoreniu náušničiek do vody a zabrániť kontaktu s čistiacimi látkami.

Vzniknuté prípadné červené opuchnutie, svrbenie alebo zahnisanie by mali rodičia okamžite konzultovať so špecialistom alebo lekárom.

Faktory, na ktoré by ste mali myslieť pri výbere náušníc

Najdôležitejší a prvý faktor je materiál, ktorý by mal byť kvalitný. Tieto parametre najlepšie spĺňa zlato, či už žlté, biele alebo ružové, pretože ide o hypoalergénny kov, minimalizujúci riziko alergickej reakcie. Tiež nie je ovplyvnený vonkajšími podmienkami a má vysokú pevnosť.

Rovnako dôležitý je aj výber správneho spôsobu zapínania, ktorý závisí od veku dieťaťa. Brizury sú obľúbené pre najmenšie deti, puzety pre staršie bábätká, a patent (klapka) je ideálny pre malé slečny vo veku od 5 až 12 rokov.

Pri výbere motívu náušníc sa zamerajte na osobný vkus vašej malé princeznej. Zvoľte niečo, čo jej prinesie radosť a doplní milovaný štýl. Niečo, čo sa bude ľahko kombinovať s obľúbeným tričkom s potlačou alebo praktickým účesom na hlave. Myslieť tiež treba aj na nadčasovosť zvoleného modelu detských náušníc, aby ste o pár týždňov nemuseli kupovať nový model.

Zvoliť správne náušnice pre vaše dieťa môže byť dôležitým krokom v jeho živote. Pod jeho správne vykonanie sa však podpisuje viacero faktorov, ktoré sme si práve spomenuli a mali by ste na ne ako zodpovedný rodič neustále myslieť. Pohodlie, bezpečnosť a krása budú pre vás a malú slečnu potom tou najlepšou odmenou.

Zdroj obrázkov:

1.Jan S./Shutterstock.com 2.Olga Mukashev/Shut­terstock.com

Autorom článku je Petra Havlíková. Článok nájdete v kategórii doplnky.