Bohematic a ich hodinky Minor

Bohematic a ich hodinky Minor

12. januára 2021, Bohematic, kolekcia hodiniek, hodinky Minor

Sponzorovanej odkazy:

Poctu legendárnemu českému automobilu „cigary“ Aero Minor Šport a jeho pilotom vzdáva značka Bohematic svojou kolekciou hodiniek Minor. Táto mladá česká hodinárska manufaktúra sa zameriava na ručnú výrobu unikátnych malosériových mechanických hodiniek v Novom Meste nad Metují, predstavuje svoj druhý model. Po modeli Graphic Sutnar, ktorý vytvorila na počesť svetoznámeho českého dizajnéra a avantgardného umelca Ladislava Sutnara, prichádza na trh s viac športovo zameraným modelom hodiniek s názvom Minor.

Tieto luxusné kúsky odkazujú na silný český príbeh a je poctou pretekárom a slávnemu českému automobilu Aero Minor Šport, ktorý v roku 1949 vyhral legendárny závod 24 hodín Le Mans.

Studio Olgoj Chorchoj

Dizajn nového modelu je opäť výsledkom práce štúdia Olgoj Chorchoj a dizajnérov Michala Froňka a Jána Němečka. Z každého predaného kusu hodiniek MINOR venuje Bohematic čiastku 1949 korún na podporu a činnosť neziskovej organizácie Post Bellum, ktorý spravuje zbierku Pamäť národa.

Inšpirácia pretekárskym vozidlom

Hodinky sú v mnohých detailoch vizuálne späté s týmto veľmi úspešným pretekárskym vozidlom. Majú originálne tvarované ľahké titánové puzdro s ergonomickým tvarom nožičiek a otočnú lunetu. Grafika číselníku a tvar rúčok pripomínajú prístroje palubnej dosky, v korunke ožíva ozubenie závodnej prevodovky a rotor automatického náťahu cituje geometriu disku kolesa.

švajčiarsky strojček

Pohľad do súkolia manufaktúrneho strojčeka od prémiového švajčiarskeho výrobcu La Joux-Perret, ktorý má niekoľko úprav vykonaných špeciálne pre chronograf MINOR, umožňuje nielen veko s priehľadom, ale aj unikátne perforovaný číselník. Dva reliéfne subčíselníky a minútová stupnica sú ručne vsadené, tretí subčíselník je vyznačený luminiscenčnými indexami v rastri perforácie.

Komplikácie kalibru boli volené s rešpektom k hlavným atribútom tejto športovej série, ktorými sú rýchlosť a vytrvalosť. Precíznym detailom hodiniek je aj skeletovaný dátový veniec. Ručne šitý kožený remienok z ateliéru Ondreja Šímy s veľkými otvormi dopĺňa celý emotívny zážitok z tohto modelu. „Keď sme pre značku Bohematic hľadali silné príbehy z histórie českého priemyslu, tak nás ako fanúšikov techniky, remeselnej zručnosti a starých pretekárskych automobilov takmer okamžite napadlo spojenie s históriou tohto legendárneho vozidla a jeho pilotov,“ hovorí Josef Zajíček, CEO a investor značky Bohematic.

A ďalej dodáva: „Hodinky Minor mali byť pôvodne naším prvým modelom, ale vzhľadom k náročnému ladeniu ich komplikovanej výroby ich uvádzame na trh až teraz. Výsledok, veríme, stojí za to, a snáď by s ním boli spokojní aj sami piloti vozidla Aero Minor Sport, ktorým sa komunistický režim za ich famózny úspech v pretekoch 24 hodín Le Mans odvďačil zhabaním všetkého majetku, odsúdením do väzenia za špionáž, vlastizradu a prác v jáchymovských baniach. Radi by sme, aby sa na tento a ďalšie im podobné silné ľudské príbehy ovplyvnené totalitnými režimami nikdy nezabudlo, a preto z každého predaného kusu hodiniek Minor venujeme neziskovej organizácii Post Bellum, ktorá spravuje zbierku Pamäť národa, čiastku 1949 korún pripomínajúci rok víťazstva v Le Mans na jej podporu a činnosť. “

Osobité meranie času

Majiteľ hodiniek Minor má možnosť vyjsť z navrhnutých variantov modelov a zároveň si svoje hodinky do značnej miery individualizovať.

  • Okrem vlastných farebných kombinácií číselníku si zákazníci môžu navrhnúť potlač.
  • Alebo personalizáciu číselníku pomocou kontrastného vyplnenia (zakvapnutia) otvorov do nejakého obrazca.
  • Tiež potlač zafírového zadného veka.
  • Mať možno aj personalizovanú sekundovú ručičku s monogramom, alebo iným ornamentom.
  • Alebo gravírovanie na korunke.

Model Minor sa vyrába v štyroch rôznych variantoch odkazujúcich na legendárne automobilové preteky – Le Mans Blue, Spa Grey, Indy Sunburn a Monaco Black. Cena hodiniek Minor je 5920 € a môže sa ďalej líšiť podľa úrovne a náročnosti individualizácie.

Zdroj foto: Bohematic

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Pavla Jelínková. Článok nájdete v kategórii ostatné a šperky a hodinky.