Medzinárodný deň bez podprseniek sa blíži: perličky o ženskej spodnej bielizni

Medzinárodný deň bez podprseniek sa blíži: perličky o ženskej spodnej bielizni

12. októbra 2020, Medzinárodný deň bez podprseniek, 13. októbra 2020, perličky o ženskej spodnej bielizni

Sponzorovanej odkazy:

Dnes ženy rôzneho veku uprednostňujú trend nenosiť podprsenku. Odhodiť vrchný diel spodnej bielizne môžete aktuálne aj pri príležitosti Medzinárodného dňa bez podprsenky, ktorý sa oslavuje 13. októbra.

Vedeli ste, že priemerná žena vystrieda počas života podprsenky 6 rôznych veľkostí? Alebo že najväčšie podprsenky patria Britkám? A napríklad to, že v Indii si ešte okolo roku 1920 nesmeli ženy z nižších kást zakrývať prsia, inak museli platiť špeciálnu daň?

Medzinárodný deň bez podprsenky

Na 13. októbra 2020 pripadá Medzinárodný deň bez podprsenky. Ten sa zrodil v roku 2011 ako súčasť kampane na prevenciu rakoviny prsníka. Práve október je totiž už od roku 1985 mesiacom boja proti tomuto druhu nádorových ochorení. Ženy sú počas takzvaného „No Bra Day“, dňa bez podprsenky, vyzývané, aby nielen odhodili horný diel spodnej bielizne, ale predovšetkým sa naučili samovyšetreniu prsníkov, alebo zašli na mamograf.

Obmedziť alebo zrušiť túto časť spodnej bielizne?

Obmedziť či úplne eliminovať nosenie podprsenky je dnes pomerne silným trendom. Akokoľvek býva „braless“ prúd spájaný hlavne s „eko“ a „bio“ ženami a ich návratom k prirodzenosti, o prospešnosti aspoň občasného nenosenie podprsenky sa dnes zhoduje rad odborníkov.

Príliš malá, alebo naopak veľká

Faktom je, že skôr ako sama podprsenka, je problém v nevhodnej veľkosti a objemu. Väčšina žien nosí bielizeň nesprávnej veľkosti, pričom podľa štúdií je to viac ako 70% žien. Tie čo nosia malú podprsenku a 10 percent naopak zase príliš veľkú.

Zdravotné problémy

Zlá veľkosť podprsenky môže prispieť k chybnému držaniu tela, bolestiam krčnej chrbtice aj chrbta. Na druhej strane je nutné povedať, že dobre zvolená a správne nosená podprsenka dokáže u žien tieto bolesti naopak mierniť. Obzvlášť u žien s väčšími prsiami.

Perličky o podprsenke

  • Ako prvé je nutné spomenúť, že tento malý, nenápadný kúsok spodnej bielizne rapídne zmenil svet módy aj životy samotných žien.
  • Podprsenka sa stala zároveň rúškom – pred pár rokmi vzbudila protichodné reakcie podprsenka zvaná Emergency bra, ktorej košíčky boli vyrobené tak, aby sa v prípade potreby dali použiť ako rúška. Jej tvorkyňa za ňu v roku 2009 dokonca dostala satirickú Ig Nobelovu cenu. Dnes by sa v Covid dobe určite taká podprsenka nosila.
  • Rovná chlapčenská silueta = ideál – dnes je jedným z najpoužívanejších typov podprsenky push-upka, teda kúsok s efektom podpory bujného dekoltu. V 20. rokoch 20. storočia tomu ale tak nebolo. To bola v móde predovšetkým bielizeň, ktoré prsia stlačila a vytvorila rovno, chlapčenskú siluetu.
  • Šesť veľkostí za život – bežne žena za svoj život vystrieda šesť veľkostí podprsenky. V dospievaní jednu, v dospelosti druhú, v materstve tretiu, po nej štvrtú, v strednom veku piatu a ako seniorka šiestu.
  • Slávna značka bielizne patrila pôvodne mužom – Jedna z najslávnejších značiek spodnej bielizne Victoria 'Secret bola pôvodne založená pre mužov. Ako je to možné? Jednoducho. Okolo roku 1977 nebolo bežné, aby bielizeň kupovali svojim ženám muži ako darček. Keď sa o to pokúšal zakladateľ značky Roy Raymond, pozerali na neho ako na devianta. Preto sa rozhodol založiť svoj vlastný obchod so spodnou bielizňou, kde bude taký nákup mužom voľne umožnený.
  • Podprsenky majú pôvod v Grécku – Pôvod podprseniek prináleží starovekému Grécku. Dlhú históriu ale majú aj v iných kultúrach – napríklad v Indii, kde sa našli zmienky o spodnej bielizni určenej na zakrytie pŕs už v 7. storočí. Ale práve v Indii by sme na začiatku 20. storočia našli takzvanú „daň z pŕs“. Tú museli platiť dievčatá a ženy z nižších kást, ak si chceli prsia na verejnosti zakryť. Výšku dane pritom vyberači určoval ženám „na mieru“ – podľa veľkosti ich pŕs.
  • Podprsenka má dosť zložitý výrobný proces – Podľa značky Miss Mary, ktorá sa zameriava na spodnú bielizeň, nie je výroba podprseniek žiadnou ľahkou záležitosťou. Jej ušitie zahŕňa až 35 jednotlivých dielov látky a koordinovanú prácu 10 krajčírok.
  • Študijný odbor o podprsenkách – Vedeli ste, že na hongkonskej polytechnickej univerzite ponúkajú študijný odbor „Bar štúdie“? nie to nie je fake ani sranda! Taký odbor skutočne existuje! Záujemcovia sa na ňom naučia všetko o podprsenkách, vrátane ich návrhu a výroby.
  • Najväčšie podprsenky majú Angličanky – podľa prieskumov sa zistilo, že najväčšie veľkosti podprseniek nosia ženy v Anglicku. Priemerná veľkosť tam je 36D. Najmenšiu veľkosť majú pre zmenu Japonky, pri ktorých až 52% nosí košíčky veľkosti A. A svetovo je priemerom veľkosť 36C.

Zdroj fot: Pixabay.com

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Pavla Jelínková. Článok nájdete v kategórii spodná bielizeň a značky a značkové oblečenie.