Ako spoznať pravú kabelku Louis Vuittonku

Ako spoznať pravú kabelku Louis Vuittonku

2. júla 2019, falzifikát, originál, overenie originality, Louis Vuitton, ako spoznať originál

Sponzorovanej odkazy:

Louis Vuitton patrí medzi najobľúbenejšie a tiež najfalšovanejšie luxusné značky vôbec. Jeho tovar sa ale vždy tešil obľube vďaka kvalitnému spracovaniu, vysokej životnosti a nadčasovosti.

Hoci bohužiaľ posledné roky kvalita tovaru dosť klesá, stále sa Louis Vuitton drží na vrchných priečkach ako uznávaná luxusná značka. V tomto článku si povieme, ako možno originalitu tovaru značky Louis Vuitton overiť.

Monogram/Damier canvas – skôr nezničiteľný materiál

Keď sa povie Louis Vuitton, zrejme sa vám vybaví niektorá kabelka z kolekcie Monogram či Damier canvas. Ak sa o luxusný tovar aspoň trochu zaujímate, iste je vám známe, že tieto dva rady nie sú z kože, ale z bavlneného plátna potiahnutého niekoľkými vrstvami PVC. Tento materiál je omnoho odolnejší ako koža a to najmä preto, že ho takmer nemožno poškriabať. Aspoň tak tomu bolo predtým. Aktuálne modifikované výrobné procesy spôsobujú to, že canvas pomerne skoro praská a je náchylnejší aj na odreniny.

Z kože sú ale uši, lemy a detaily týchto dvoch radov. V prípade Monogram canvasu a Damier Azur canvasu je to potom prírodná teľacia koža – Vachetta. Vachetta je kvalitná drahá koža, je citlivá na svetlo a vlhko a rýchlo tmavne a tvoria sa na nej škvrny. Na mnohých falzifikátoch je nahradená syntetickým materiálom, ktorý pôsobí plastovo a má jednoliatu nemennú farbu. U lepších falzifikátov sa stretneme s hladkou hovädzou kožou, ktorá ale nie je dostatočne jemná a pôsobí oproti zamatovej Vachette lesklo.

Šitie a spracovanie

Louis Vuitton ešte niekoľko rokov späť patril k absolútnej špičke v spracovaní a šití kabeliek a doplnkov. Charakteristické boli krásne symetrické a rovnako dlhé jednotlivé stehy a rovné švy. Taktiež všetky logá vytlačené či vyrazené v konzistentnej hĺbke sú perfektne vycentrované. Novší tovar vďaka dynamike výroby kvalitu stráca a horšie sa kvôli tomu overuje.

Date code

Každá kabelka Louis Vuitton je označená date codom. Ale pozor, nejedná sa o unikátny kód, ale výrobné číslo, z ktorého je možné vyčítať, kedy a kde bola kabelka vyrobená. Tu je možné vykonať kontrolu, či rok a miesto výroby vyčítané z date codu sedí. Ak by udával kód nezmysel, jednalo by sa s najväčšou pravdepodobnosťou o falzifikát.

date codedate code

Kód je síce vždy dobré kontrolovať, nemožno sa naň ale spoliehať 100%. U starších kabeliek sa tiež môže stať, že už date code nebude čitateľný, alebo nebude vidieť vôbec. V niektorých kabelkách je navyše tak dobre schovaný, že sa vám ho možno nepodarí nájsť.

V neposlednom rade je potrebné počítať s tým, že lepšie falzifikáty sú date codom tiež opatrené a mnohokrát aj takým, ktorý obsahom dáva zmysel.

Ako sa naučiť rozpoznávať falzifikáty

Aby sa človek naučil rozoznávať originály od falzifikátov, vyžaduje to ohromnú prax. Schopnosť hodnotiť kvalitu tovaru získate neustálym kontaktom s tovarom a jeho dôkladným skúmaním. Nevyhnutný je tiež cit a znalosti. Byť expertom potom znamená neomylne rozpoznať falzifikát akejkoľvek úrovne a byť schopný spoľahlivo spoznať originál. Niečo také sa vám pravdepodobne nepodarí, zlepšovať svoje schopnosti ale postupne môžete.

Začnite si kabelky starostlivo prezerať. Na živo aj na fotografiách. Zamerajte sa na detaily. Začnite s jedným modelom, nájdite si ho na preverených zahraničných bazároch v rôznom stave a veku. Zamerajte sa na šitie – jednotlivé stehy aj líniu švov, pozrite si poriadne hardvér a logá v ňom razené. Tiež si všímajte, ako sa kabelka chová, ako materiál mäkne a ako to mení tvar kabelky oproti dokonale štýlovým produktovým fotografiám nového tovaru.

Ak v sebe prebudíte cit pre detail, je dosť možné, že začnete čoskoro vidieť rozdiely medzi naštudovaným modelom a jeho falzifikátom. Rozdiel je vždy v kvalite a precíznosti spracovania. Vzhľadom k tomu, že predtým bolo spracovanie tovaru Louis Vuitton kvalitnejšie, bude ľahšie začať so staršími modelmi.

Tento článok sprevádzali fotografie Louis Vuitton Speedy 25 Monogram Canvas. Nižšie nájdete ďalšie fotografie detailov tejto kabelky, ktoré by vám mohli pomôcť, pri overovaní originality práve tohto modelu.

Mnoho ďalšej teórie, vysvetlenie najčastejších omylov a tiež praktické využiteľné rady pri overovaní originality nájdete v eBook Tajomstvo overovania originality luxusného tovaru.

Jazdec zipsu a kožené tiahloJazdec zipsu a kožené tiahlo

Nedokonalosti, ako odreniny vrchnej vrstvy kovu, neindikuje neoriginality, ale naopak prirodzené opotrebenie originálnych materiálov.

Spodná strana tiahla zipsu.Spodná strana tiahla zipsu.
Obšitie vnútorných vreciek.Obšitie vnútorných vreciek.
Uško Speedy.Uško Speedy.

Hoci sa môžu niektoré detaily na kabelkách v priebehu rokov meniť, dokonalé krivky uší Speedy medzi ne nepatria. Tiež glazúra (vrstva chrániaca hranu kože) má charakteristickú farbu a zloženie.

Krásne obšité vnútorné vrecká.Krásne obšité vnútorné vrecká.
Kapsička vnútri má lesklý povrch, falzifikáty to tak často nemajú.Kapsička vnútri má lesklý povrch, falzifikáty to tak často nemajú.

Zdroj foto: Šárka Rychtářová (IG pre_l.ov.ed)

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Šárka Rychtářová. Článok nájdete v kategórii kabelky a tašky a módni návrhári.