Bolo, nebolo: metamorfóza Ivy Pfeiffer na Iva Pfeiffer Creations

Bolo, nebolo: metamorfóza Ivy Pfeiffer na Iva Pfeiffer Creations

7. augusta 2018, Iva Pfeiffer, návrhárka, dizajnérka, Iva Pfeiffer Creations, wearable art, nositeľné umenie

Sponzorovanej odkazy:

Iva Pfeiffer je česko-austrálska módna návrhárka žijúca v Melbourne. U nás ju poznáme pod značkou Iva Pfeiffer Creations. Táto nadaná mladá návrhárka sa zameriava na haute couture módu, pričom nezabúda pri tvorbe svojich modelov s artovým nádychom tiež prístupu udržateľnosti, etiky a ekológie.

Na vlne wearable art

Kolekciu Ivy Pfeiffer možno označiť za wearable art (nositeľné umenie), ktoré príjemne zdôrazňuje ženské prvky. Inšpiráciu často nachádza v ázijskej kultúre a dizajne. Veľkou satisfakciou je pre návrhárku nasledovanie filozofie fair trade, udržateľnosti a transparentnosti jej zdrojov. Považuje za veľmi dôležité odkiaľ modely pochádzajú a za akých podmienok boli vyrobené, rovnako tak ako kvalitný remeselný um, ručnú prácu a originalitu. Veľmi rada sa navracia k tradičným remeselným technikám a predstavuje ich v odlišnom poňatí modernej doby.

Iva Pfeiffer pri práciIva Pfeiffer pri práci

Príbeh Ivy Pfeiffer

Iva Pfeiffer pochádza z malej dedinky pri Kroměříži. Hoci sa môže zdať odevný dizajn ako vysnívané povolanie, od útleho detstva túžila návrhárka študovať zdravotnícku školu. Zdravotníctvo jej pripadalo potrebné a mala pocit, že keď bude pomáhať ostatným, môže si sama seba vážiť. Iva pochádza z krajčírskej rodiny a jej rodičia si priali, aby študovala krajčírstvo. Čo nakoniec urobila, avšak táto práca ju nijako zvlášť nebavila a nebola ani dobre platená. Rozhodla sa preto pre prácu vo wellness centre, ktorá ju viac napĺňala. A pretože chcela v tejto profesii postupovať vyššie, vedela, že musí zlepšiť jazykovú vybavenosť – svoju angličtinu.

Portrét Ivy PfeifferPortrét Ivy Pfeiffer

A tak vo veku 22 rokov prácu prerušila a odišla do Austrálie s tým, že sa po návrate opäť môže vrátiť do pôvodného zamestnania vo welness. Lenže akonáhle vystúpila z lietadla vedela, že v Austrálii zostane. Začala tu študovať angličtinu a následne sa rozhodla splniť si detský sen a urobiť certifikát, ktorý jej umožňoval pracovať v domove dôchodcov.

Náročná a ťažká práca ju napĺňala. Aby však utiahla všetky svoje výdavky za živobytie, školu a víza, okrem toho strážila deti, upratovala, alebo pracovala v bare. Je jasné, že času na odpočinok veľa nemala a v tom čase spala iba tri hodiny denne. Energiu jej však dodávalo slniečko, dobre naladení ľudia, ktorých okolo seba mala a tiež láska, pretože v Austrálii stretla svojho súčasného manžela.

Iva Pfeiffer v akciiIva Pfeiffer v akcii

Láska a tajomstvo kimona

Pred tým, než sa vzali, jej budúci manžel odlietal pracovne do Japonska. Iva sa nakoniec rozhodla letieť do Japonska s ním a zostala tam pol roka. V Japonsku spoznala tajomstvo šitia kimona, ktoré jej absolútne učarovalo a prebudilo v nej skrytú vášeň k šitiu. Stretnutie s tvorbou kimona bolo impulzom pre štúdium odevného dizajnu na Raffles College v Sydney po návrate do Austrálie. Za čias svojich štúdií fashion designu v Sydney absolvovala jeden semester v Šanghaji. Aby mala školu z čoho utiahnuť, opäť pracovala ako upratovačka, alebo opatrovateľka.

V poslednom ročníku si však uvedomila, že ak sa chce odlíšiť a byť v práci dizajnéra naozaj úspešná, nemôže pracovať, ale len študovať. Na začiatku jej kariéry jej veľmi pomohlo, že ju vybrali do Art of Fashion Foundation a svoje modely vystavila v parížskom Louvri.

modely Ivy Pfeiffer z Art of Fashion Foundationmodely Ivy Pfeiffer z Art of Fashion Foundation

Art of Fashion Foundation

Je to prestížna medzinárodná návrhárska súťaž. Zo všetkých finalistov po celom svete je vybraných iba 15, ktorí svoju tvorbu v Louvri vystavia. Už len vďaka tomu, že bola vybraná medzi finalistov, mala jedinečnú šancu učiť sa v prestížnych parížskych domoch Parisian Haute Couture Craftsmanship Houses, ako sú Maison Lesage a Atelier Lognon, ktoré sú zamerané na módu najvyššej kvality. Bolo to ale veľmi náročné. Iva musela počas štyroch týždňov vytvoriť modely podľa zadania a ako jedna z mála zúčastnených získala certifikát za dva veľmi náročné a takmer len ručne vypracované modely.

Nehľadiac na iné a veľa prestížnej akcie na ktorých participovala, Art of Fashion Foundation pre ňu dodnes zostáva doposiaľ najväčším výkonom. Táto udalosť jej na začiatku jej kariéry veľmi pomohla predovšetkým pre jej sebavedomie, posilnenie viery v úspech aj väčšej nebojácnosti pri vstupe do rizika.

z Fashion week Sydneyz Fashion week Sydney

Fashion Week

Po úspechu vo Francúzsku sa Iva zúčastnila Fashion Week v Sydney, Miláne aj New Yorku . Jej modely sa objavili na mólach po celom svete, a aj v najprestížnejších časopisoch ako je britský a austrálsky Vogue.

z Fashion week v Milánez Fashion week v Miláne

Móda ovplyvnená cestovaním

Cestovanie po krajinách tretieho sveta a ázijská kultúra vôbec ju ovplyvnila natoľko, že v kolekciách Ivy Pfeiffer je nápadné prepojenie západu s východnou módou. V jej modeloch zahliadneme strih japonského kimona (Paris Collection), kórejský patchwork (Resort wear 17), nezvyklou kombináciou ťavieho chlpu s perlami (Fall 17) alebo indický blokprint (Translations).

z kolekcie Resort Wear 17z kolekcie Resort Wear 17

Pobyt v Číne, Kambodži, Kórei a Vietname ju navyše priviedol k myšlienke ísť inou cestou než väčšina návrhárov, ktorí sa nechávajú strhnúť masovou produkciou. Pri výrobe svojich modelov chce teda vychádzať z udržateľných zdrojov, kde je jasné odkiaľ materiály pochádzajú, drží zásady fair trade a používa eco friendly materiály. Chce, aby jej modely svojou kvalitou a výnimočnosťou nepodliehali módnym trendom.

vydražené svadobné šaty pre UNICEF z kolekcie Belongingvydražené svadobné šaty pre UNICEF z kolekcie Belonging

Pomoc druhým

Ako vyplýva z jej detského sna pracovať v zdravotníctve, obrovsky ju napĺňa pomoc druhým. Pomáha remeselníkom v Indii a tiež spolupracuje s českým výborom pre UNICEF.

ručné práce na vydražených šatách tvorilo 400 hodínručné práce na vydražených šatách tvorilo 400 hodín

Jej unikátne haute couture svadobné šaty z kolekcie Belonging, boli v rámci Czech Heritage Night v New Yorku vydražené za 6 000 dolárov. O akcii sme písali tu . Celý výťažok z aukcie putoval na UNICEF.

k akcii Happy Homes pre UNICEFk akcii Happy Homes pre UNICEF

V tejto chvíli Iva Preiffer pracuje na špeciálnej kolekcii detského textilu Happy Homes, ktorý bol navrhnutý špeciálne pre UNICEF a všetok výťažok z predaja kolekcie Happy Homes na neho aj poputuje.

Video z poslednej kolekcie Belonging môžete vidieť na stránkach Ivapfeiffercre­ations.com .

Zdroj foto: Ivapfeiffercre­ations

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Pavla Jelínková. Článok nájdete v kategórii dámske oblečenie, módne peklo a módni návrhári.