Usain Bolt o Puma kampani "Only See Great"

Usain Bolt o Puma kampani "Only See Great"

5. februára 2022, Usain Bolt, Puma, kampaň "Only See Great"

Sponzorovanej odkazy:

Ambasádor značky Puma a svetový rekordman Usain Bolt zdieľajú svoju motiváciu stať sa najlepším šprintérom všetkých čias. Držiteľ svetového rekordu a bývalý jamajský šprintér Usain Bolt hovorí vo video rozhovore pre športovú značku Puma o svojej motivácii stať sa najlepším šprintérom všetkých čias.

V rámci kampane „Only See Great“ poodhaľuje Puma kariérnu dráhu svojich ambasádorov, ktorí jej prostredníctvom hovoria o svojich skúsenostiach získaných na ceste za svojimi životnými úspechmi. Hovoria o tom, ako na tejto ceste počúvali hlas svojho srdca a zdieľajú svoje vízie s ostatnými. V tomto rozhovore Bolt hovorí o svojich mimoriadnych športových výkonoch, počnúc prvými úspechmi a neúspechmi až po to, aký odkaz za sebou zanechal.

„Ako junior som bol veľmi, veľmi talentovaný, ale keď som sa dostal do seniorskej kategórie, bol som ešte pomerne mladý a naivný a mal som pocit, že na sebe nemusím toľko pracovať, aby som mohol súťažiť na vysokej úrovni,“ povedal Bolt . „To, že som išiel (na olympijské hry v roku 2004) do Atén a neprešiel som prvým kolom, mi pomohlo si povedať: ‚Musím pochopiť, že ak chcem byť najlepší, alebo ak chcem vyhrať zlatú olympijskú medailu, musím sa tomu viac odovzdať, musím na sebe viac pracovať‘."

Tituly aj rekordy

Nasledovalo mnoho titulov, svetových rekordov a medailí. Bolt hovorí, že „Udržať sa roky na vysokej úrovni bolo veľmi dôležité v nadväznosti na odkaz, ktorý som vybudoval. Vyhrať jednu olympiádu môže každý, ale vyhrať tri olympiády za sebou v priebehu ôsmich až desiatich rokov je veľmi ťažké. Pre mňa to bol spôsob, ako som sa udržal motivovaný a sústredený. Nevynechal som ani jeden rok, nesústredil som sa na štyri roky dopredu, ale na každý jednotlivý rok po celú dobu. Každý jednotlivý rok bol dôležitý, aby som sa udržal na vysokej úrovni, pokračoval v tréningu a práci na sebe.“

Olympiáda v Tokiu

Priznáva, že mu predvlani chýbala účasť na olympijských hrách 2020 v Tokiu: „Keď som sa pozeral na olympiádu, naozaj sa mi cnelo. Najmä pri sledovaní behu mužov na 100 metrov, keď som vo finále nevidel žiadneho Jamajčana. Vtedy som tam veľmi chcel byť. Podľa mňa si za Jamajku veľmi dobre viedli ženy. Naozaj sa znovu predviedli.“

Bolt hovorí, že plne prijíma víziu „Only See Great“

„Veľkoleposť je jednoducho byť sám sebou a udržať sa na vysokej úrovni po celé roky a robiť veci, ktoré nikto predtým nedokázal,“ dodal najrýchlejší muž sveta.

Kampaň inšpirovaná Shawnom “JAY-Z” Carterom

Puma našla inšpiráciu pre svoju kampaň v myšlienkach Shawna “JAY-Z” Cartera , kultúrnej ikony, biznismena a filantropa , ktorý povedal: „Vidím len to najlepšie. Neuspokojím sa s tým vidieť iba dobré. Nevidím kompromisy. Vo všetkom, čo robíme, by sme sa vždy mali snažiť dosahovať tie najlepšie výsledky. Niečo, čo vydrží.“

Celý rozhovor v AJ s Usainom Boltom

Kompletný český prepis rozhovoru

VEĽKOLEPOSŤ

Veľkoleposť spočíva iba v tom byť sám sebou, udržať sa na vysokej úrovni po celé roky a robiť veci, ktoré nikto predtým nedokázal.

ZAČIATOK

Ako junior som bol veľmi, veľmi talentovaný, ale keď som sa dostal do seniorskej kategórie, bol som ešte pomerne mladý a naivný a mal som pocit, že na sebe nemusím toľko pracovať, aby som mohol súťažiť na vysokej úrovni. To, že som išiel (na olympijské hry v roku 2004) do Atén a neprešiel som prvým kolom, mi pomohlo si povedať: „Musím pochopiť, že ak chcem byť najlepší, alebo ak chcem vyhrať zlatú olympijskú medailu, musím sa tomu viac odovzdať, musím na sebe viac pracovať'."

RIVALITA

Justin Gatlin, ktorý mi neustále šliapal na päty, hral veľmi dôležitú úlohu pri udržiavaní mojej motivácie. Vedomie toho, že tam bude každú sezónu, ma udržovalo v strehu a nútilo tvrdo pracovať. A pokiaľ som chcel byť najlepší, musel som byť pripravený a odhodlaný ho poraziť. Rivalita so súpermi bola pre mňa silným motivátorom. Súperi, ako Tyson, Justin, Asafa a Blake ma naozaj po celú kariéru tlačili na to, aby som bol neustále na vrchole svojich možností a bol tou najlepšou verziou seba samého.

2012: BOLT VERSUS BLAKE – JAMAJSKÝ ROZSTREL

Bolo pre mňa ťažké, keď som na kvalifikácii prehral. Cítil som, že som v dobrej forme a pripravený, preto ma prehra dosť zasiahla. Po skúškach som si povedal, že je to len o tvrdej práci. Ďalších päť týždňov pred šampionátom som veľmi dôsledne trénoval štyrikrát denne. Bola to veľmi intenzívna práca. Blake mi totiž otvoril oči. Vedel som, že je pripravený a že je na vysokej úrovni.

2012: BOLT VS BLAKE – LONDÝN

Skúsenosť z Londýna bola skvelá. Po semifinále mi stúplo sebavedomie, pretože som celkom hladko zabehol rýchly čas. Moja sebadôvera stúpla o to viac vzhľadom na fakt, že som po kvalifikácii vlastne nesúťažil a nevedel, ako na tom som. Počas jednotlivých kôl to bolo vlastne prvýkrát, keď som začal znova naozaj behať. Cítil som sa skvele a bol som si čím ďalej istejší, že som v skvelej forme, aby som obhájil titul.

NADČASOVOSŤ

To, že som sa dokázal udržať na vysokej úrovni aj v priebehu rokov, bolo podľa mňa veľmi dôležité pre vybudovanie odkazu. Vyhrať jednu olympiádu môže každý, ale vyhrať tri olympiády za sebou v priebehu ôsmich až desiatich rokov je veľmi ťažké. Pre mňa to bol spôsob, ako som sa udržal motivovaný a sústredený. Nevynechal som ani jeden rok, nesústredil som sa na štyri roky dopredu, ale na každý jednotlivý rok po celú dobu. Každý jednotlivý rok bol dôležitý, aby som sa udržal na vysokej úrovni, pokračoval v tréningu a práci na sebe.

SKVELÉ SPOMIENKY

Najviac mi v pamäti utkvela moja prvá sezóna v roku 2008. Bol to prvý rok, kedy som začal naozaj trénovať na vysokej úrovni, a dodržiaval všetky trénerove rady. Práve táto sezóna bola veľmi dôležitá a mala na mňa veľký vplyv. Rok 2015 bol jednou z mojich najťažších súťažných sezón. Zároveň bol ale najviac naplňujúci. Ukázal mi, že s tvrdou prácou je možné všetko. Veril som si, prišiel som v ten deň a jednoducho som to dokázal. Veril som, že to dokážem. A dokázal som to.

OD ATLÉTA K FANÚŠKOVI

Keď som sa pozeral na olympiádu, naozaj sa mi cnelo. Najmä pri sledovaní behu mužov na 100 metrov, keď som vo finále nevidel žiadneho Jamajčana. Vtedy som tam veľmi chcel byť. Podľa mňa si za Jamajku veľmi dobre viedli ženy. Naozaj sa znova predviedli. Najmä Karsten, ktorá mi vyrazila dych – 45 sekúnd cez prekážky nie je ľahký výkon. A tiež Alyson Felix, ktorá získala medailu po tom, čo sa jej narodilo dieťa. Ukázať sa na olympiáde, po tom všetkom, čím si prešla, a dostať sa na stupne víťazov, to je obrovský výkon.

ZLÝ ŠTART

Keby som mal znovu prežiť nejaký okamih, bol by to rok 2011. Myslím, že to je jediný omyl v mojej kariére od roku 2008, odkedy som naozaj začal trénovať, takže by som si ho určite rád zopakoval a opravil.

Zdroj info a foto: Lucia Fialíková a Simona Vondrová, Bison & Rose

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Pavla Jelínková. Článok nájdete v kategórii ostatné a značky a značkové oblečenie.