Poznáte najobľúbenejší materiál tohtoročného leta? My áno!

Poznáte najobľúbenejší materiál tohtoročného leta? My áno!

19. augusta 2021, ľan, ľanové oblečenie, ľanové blúzky, ľanové šaty

Sponzorovanej odkazy:

Je to znovuobjavený, právom obľúbený a v lete nepostrádateľný ľan. Je hitom tohto roku a v lete by mal byť každopádne súčasťou vášho vybavenia.

Ľan je krásny, chladivý a veľmi zaujímavý materiál, ktorý by nemal ujsť vašej pozornosti. Vedeli ste, že ľanové textilné vlákno sa získava zo stonky ľanu siateho (Linum usitatissimum L.) ?. A že v surovom ľane tvoria jednotlivé 20–50 milimetrov dlhé vlákna zväzok s dĺžkou 50–90 centimetrov?

Košeľa Sara Bright Apparel za 68 €

Trochu histórie nikoho nezabije

Najstaršie nálezy ľanových výrobkov pochádzajú asi zo 7. tisícročia pred n.l. podľa niektorých údajov z Južnej Ameriky, podľa iných z Iránu. Do Európy sa ľan dostal asi o 4 tisíc rokov neskôr (nález vo Švajčiarsku). Na konci 18. storočia sa ľan v Európe s 18% (vlna 78%) významne podieľal na celkovej spotrebe textilných vlákien.

V Československu bol ľan významnou poľnohospodárskou plodinou najmä v zemiakárskych a podhorských oblastiach. Za prvej republiky došlo k najväčšiemu rozmachu pestovania ľanu v roku 1925, kedy bolo nanovo vysiate 24 731 hektárov. V roku 1929 klesli osevné plochy ľanu na 18 783 hektárov a klesajúcu produkciu v nadväznosti na dovoz zo zahraničia riešila vtedajšia Poslanecká snemovňa. K rozvoju pestovaniu ľanu došlo aj po druhej svetovej vojne.

Blúzka Milada White za 100 €

Výroba sa znovu zvyšovala až do osemdesiatych rokov 20. storočia, kedy bolo nanovo vysiate až 25 tisíc hektárov. Začiatkom deväťdesiatych rokov 20. storočia sa vplyvom otvárania sa trhu západnej Európe a vplyvom nerovných podmienok v poľnohospodárstve plocha pestovaného ľanu neustále znižovala. V roku 1998 predstavovala výmera pestovaného ľanu v Česku iba dvetisíc hektárov.

Došlo k útlmu domácej textilnej výroby, k zníženiu ceny ľanu na svetových trhoch, pre pestovateľov bol po vstupe do Európskej únie aj menej výhodný dotačný systém. V roku 2009 bolo nanovo vysiate v ČR ľanom iba 150 hektárov a o rok neskôr ukončila svoju činnosť aj spoločnosť Čemolen, ktorá sa spracovaním ľanu zaoberala od päťdesiatych rokov 20. storočia. V súčasnej dobe sa pestovaním ľanu v Česku zaoberá iba niekoľko málo poľnohospodárskych nadšencov. [13] Roku 2016 bolo nanovo vysiate 111 hektárov a použité na ľanový olej.

Overal Jungle Folk za 140 €

Vlastnosti ľanu

Technické vlákna dosahujúce dĺžky 30–100 cm pozostávajú z elementárnych vlákien s priemernou dĺžkou 32 mm, hrúbkou 19 mikrometrov a pevnosťou 5–8 cN/dtex. Za mokra sa pevnosť zvyšuje až o 20%. Ľan je pevný, málo pružný a dobre vedie teplo. Výrobky z ľanu majú studený ohmat, dobre znášajú pranie, ale majú silný sklon ku krčivosti.

Šaty Summer PinsStripes za 184 €

Tipy na cool ľanové kúsky

Prinášame vám v tomto článku tipy na cool ľanové kúsky, ktoré by vám nemali chýbať v šatníku. Nila.cz ponúka práve takéto. Sú nadčasové a budú vám robiť spoločnosť veľa sezón.

  • Košeľa Sara Bright Apparel za 68 €
  • Blúzka Milada White za 100 €
  • Overal Jungle Folk za 140 €
  • Šaty Summer PinsStripes za 184 €
  • Šaty Summer Layer Navy za 220 €

Šaty Summer Layer Navy za 220 €

Všetky kúsky a oveľa viac nájdete na Nila.cz.

Zdroj foto: Nila

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Pavla Jelínková. Článok nájdete v kategórii dámske oblečenie a značky a značkové oblečenie.