27. júna 2021 je Medzinárodný deň slnečných okuliarov

27. júna 2021 je Medzinárodný deň slnečných okuliarov

22. júna 2021, 27. júna 2021, Medzinárodný deň slnečných okuliarov, slnečné okuliare

Sponzorovanej odkazy:

Na nedeľu 27. júna 2021 pripadá Medzinárodný deň slnečných okuliarov. Cieľom sviatku je upozorniť na dôležitosť nosenia okuliarov, ktoré chránia zrak pred ultrafialovým žiarením. Deň každoročne vyhlasuje americké neziskové združenie optického priemyslu, k hlavnej myšlienke sa ale pripájajú už aj české spoločnosti ako napríklad prémiové optiky OpticLab.

Organizátorom dňa pripomínajúceho nutnosť ochrany zraku pred UV žiarením je americký The Vision Council, ktorý združuje výrobcov a dodávateľov z optického priemyslu. Asi najviditeľnejšou aktivitou je prepojenie sviatku so sociálnymi sieťami Facebook, Instagram a Twitter. Len v minulom roku potom na sociálnych sieťach používatelia označili viac ako 1,2 miliardy príspevkov a fotografií oficiálnymi hashtag #SunglassesSelfie a #SunglassesDay, alebo označením @TheVisionCouncil na Facebooku a Instagramu a @OpticalIndustry na Twitteri.

"Ochrannú funkciu v oku zastávajú predovšetkým rohovka a spojivka, ktoré zachytávajú väčšinu ultrafialových lúčov. Pri ich nadmernom zaťažení sa ale ochranná funkcia oslabuje. Môžu tak vznikať bolestivé akútne zápaly a rad ďalších nezvratných poškodení zraku. Preto sa pripájame k aktivite, ktorej hlavným cieľom je upozornenie, že slnečné okuliare by sme nemali vyberať len podľa ich dizajnu. Podstatné je aj ich zdravotné a bezpečnostné hľadisko. Na sviatok slnečných okuliarov sme navyše rozšírili akciové ponuky v našich pražských optikách, "hovorí Martina Němcová, zakladateľka prémiových optik OpticLab.

Výber slnečných okuliarov s rozmyslom

K nákupu slnečných okuliarov by preto mal zákazník pristupovať rovnako ako k nákupu okuliarov dioptrických. Je dobré sa preto vyvarovať impulzívnemu nákupu na letnej dovolenke od neautorizovaných predajcov, ktorí nie sú schopní doložiť všetky podstatné informácie. Na nákup akýchkoľvek okuliarov by si mal zákazník ušetriť minimálne hodinu času a v obchode by sa mal o svojom výbere poradiť s odborným personálom.

"Kvalitné slnečné okuliare musia mať UV filter aspoň 400 nanometrov. Táto hodnota udáva takmer 100% pohlcovanie škodlivého ultrafialového žiarenia. Pokiaľ chcete očiam uľaviť, môžete zvoliť ešte zrkadlové, alebo polarizované okuliarové šošovky. Zrkadlové šošovky odrážajú svetlo, takže vďaka tomu získate väčšie pohodlie pri videní počas slnečného dňa. Takzvaná polarizácia zase usmerňuje slnečné lúče, ktoré sa odrážajú od ostatných povrchov. Nedochádza potom preto k oslneniu napríklad od odrazu vodnej plochy, cesty, alebo snehu na horách. Preto sú polarizované sklá často súčasťou okuliarov určených pre šport, "vysvetľuje Němcová z optiky OpticLab.

Fashion tipy OpticLab

Cartier CT0122S

Okuliare pochádzajú z dielne francúzskeho šperkárskeho velikána Cartier. Tvar „Cat-Eye“ je ich najcharakteris­tickejším atribútom, rovnako ako detail ikonickej hlavy pantera na bokoch. Vynikajú svojou hravou extravaganciou a umeleckým spracovaním. Zaujímavosť na záver, symbol pantera dom Cartier prevzal z plagátu Dáma s čiernym panterom, ktorý pre firmu vytvoril v roku 1914 George Barbier. Cena je 412 €.

Tom Ford FT 0706

Hranatý dizajn a signifikantné T na bokoch. Osobité okuliare, ktoré na sebe nesú 18 karátové zlato a šošovku s antireflexnou ochranou a vrstvou zo skutočného zlata. Reč je o špeciálnej edícii amerického návrhára Toma Forda. Tento model je prepracovaný do najmenšieho detailu. Špička v modernom poňatí a originalite okuliarových značiek. Cena je 1899 €.

Dior 30Montaigne 1

Haute couture z produkcie módneho domu Christian Dior. Svetoznáma značka vo svojich kolekciách podčiarkuje ženskosť a prirodzenú elegantnú krásu. Rovnako je tomu aj pri modeli slnečných okuliarov 30Montaigne, ktoré pútajú vínovým rámom z acetátu a ozdobným podpisom „CD“ v zlate zušľachtenom kove. Stoja ** 96 € **.

Valentino VA 4010

Taliansky matador, módna značka Valentino svojím citom pre krásu zasahuje do rôznych kolekcií doplnkov vrátane slnečných okuliarov. Valentino VA 4010 sú svojím tvarom veľmi elegantné, nechýba im ale ani sexy detail v podobe ikonických zlatých hrotov „rockstud“. Vyjdú na 328 €.

Fendi FF 0324/S

Kruhová línia s kamienkovou aplikáciou a zlatými nožičkami. Také sú okuliare od talianskej značky Fendi, ktorá je dodnes nerozlučne spojená s osobnosťou návrhára Karla Lagerfelda. Dodnes sú pre kolekcie značky Fendi typické práve výnimočné tvary a nezvyčajná kombinácia materiálov a farieb. Dostanete ich za 484 €.

Saint Laurent Loulé

Láska na prvý pohľad. Slnečné okuliare v tvare srdca pochádzajú od známej francúzskej značky návrhára Yves Saint Laurent. Už len ich pôvod je známkou noblesy aj ľahšej extravagancie. Čierny dizajn dodáva okuliarom dynamiku, tenké krivky zase ľahkosť. Dohromady tvoria harmonický celok. Cena je 428 €.

Oakley deadbolt

Spojenie módy, technológie a vedy. Jedným slovom Oakley. Značka s nekonvenčným a progresívnym dizajnom slnečných okuliarov, ktoré vybavila technológiou šošoviek Prizm ™. Pre každé podnebie, počasie či šport tak môžete zvoliť tú najvhodnejšiu okuliarovú šošovku. To všetko je navyše korunované guľatou siluetou, čiernou estetikou, jedinečnou architektúrou bočníc, extrémnou ľahkosťou a odolnosťou materiálu. Cena je 354 €.

Ray-Ban Octagonal RB3556N

Nepravidelný Oktagon okuliarových skiel vsadený do zlatého rámu z pružného kovu je luxusný a revolučný zároveň. RAY-BAN® už od roku 1937 patrí k popredným výrobcom okuliarových šošoviek s jasným cieľom – chrániť oči, zaistiť maximálnu funkčnosť a doplniť každodenný vzhľad rôznymi variantmi dizajnov. Cena je 176 €.

Zdroj foto: Opticlab

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Pavla Jelínková. Článok nájdete v kategórii doplnky, slnečné okuliare a značky a značkové oblečenie.