Klára Vavrušková ide na Miss Universe: s národným kostýmom ozdobeným modrotlačou

Klára Vavrušková ide na Miss Universe: s národným kostýmom ozdobeným modrotlačou

1. mája 2021, Klára Vavrušková, Miss ESSENS, Miss Universe, národný kostým, Modrotlač

Sponzorovanej odkazy:

Už tento mesiac bude tretie najkrajšie dievča planéty Klára Vavrušková reprezentovať Českú republiku na 69. ročníku Miss Universe. Vďaka svetovej pandémii bola vedením súťaže táto prestížna udalosť presunutá z minulého roka na máj 2021.

Česká Miss EESENS starostlivo pripravuje pôvabnú modelku na odlet. Do výbavy jej pribalila aj národný kostým, ktorý je odrazom českého ľudového folklóru naprieč mnohými regiónmi.

Miss Universe

Najprestížnejšia súťaž krásy Miss Universe, ktorá je sledovaná po celom svete, sa tento rok bude konať v máji na Floride v Spojených štátoch. Delegátky zo všetkých krajín sveta sa stretnú po dlhých mesiacoch a zabojujú o titul Miss Universe. Jednou zo súčastí finálového večera bude prehliadka národných kostýmov, kde každé z dievčat predstaví tradície svojej krajiny.

Pôvabná držiteľka korunky krásy Klára Vavrušková sa predstaví v kostýme z dielne Yvony Leitner, poprednej českej módnej návrhárky a profesorky na strednej škole módy v Prostějove. Leitner zastáva názor, že v jednoduchosti je krása a dopĺňa to o umenie hry s materiálom, strihom a funkčnosťou. Aj preto na výrobu národného kostýmu použila tradičné látky s modrotlačou. Táto originálna tradičná technológia bola pre svoju unikátnosť zapísaná v roku 2018 na reprezentatívny zoznam UNESCO.

"Zaujímavé techniky sú pretvorené do moderného aktuálneho modelu. Plisé ako sa použilo na rukávy je typické pre české národné kroje, rovnako tak Modrotlač z dielní v Strážnici. Táto špeciálna technika je unikátna a veľmi vzácna. Ako čerešnička na torte pôsobia ručne vyrobené kvety na korunke – svätožiarou, ktoré boli vyrobené pôvodnými technológiami, "opisuje kostýmová návrhárka. Okrem národného kroja vybavila návrhárka modelku nádhernými zlatými šatmi, v ktorých sa môže Klára Vavrušková porovnávať so svetovými topmodelkami.

Šperky s puncom celebrít

Výnimočnosť a pôvab Kláry Vavruškovej podčiarkuje svätožiara, ktorej autorkou je Anna Škarda a jej značka Carbickova Crowns. Anna, pochádzajúca zo slovenskej šperkárskej rodiny, prišla prvýkrát do Čiech so svojimi rodičmi, ktorí sem pravidelne chodili pre komponenty na výrobu šperkov do samotného srdca bižutérie, Jablonca nad Nisou. Jej tvorba má medzinárodný presah a v súčasnosti je známa viac v zahraničí ako v našej domovine, čo potvrdzujú aj jej klientky, medzi ktoré patrí napr. Beyonce alebo Khloe Kardashian, ktorá si objednala jednu z koruniek a následne ju použila ako časť svojho kostýmu Kleopatry.

Korunka na súťaž

Dizajnérka sa tvorby korunky pre našu reprezentantku chopila s veľkou radosťou a pokorou k tradícii aj súťaži samotnej. "* Korunku som vytvorila na základe celkového návrhu národného kostýmu. Je zdobená textilnými folklórnymi kvetmi s modrotlačou, ktorá predstavuje hlavný tradičný prvok a motív celého kostýmu. Čelenka je doplnená o sklenené perly, ktoré sú krásnym symbolom tradičnej českej výroby bižutérie na Jablonecku, "* opisuje svoju prácu Škarda.

Držiteľka titulu zo svetovej súťaže misss Earth Klára Vavrušková, kde sa umiestnila ako tretia, nepochybne vynesie jeden z najkrajších modelov národného kostýmu, aký kedy vôbec uzrel svetlo sveta. Ako je s národným krojom spokojná samotná modelka? "S výberom národného kostýmu som veľmi spokojná. Páči sa mi, že sa týmto vraciame späť k našim tradíciám, ale zároveň je prispôsobený tak, aby konkuroval celosvetovému meradlu, "nechala sa počuť Klára Vavrušková počas oficiálneho fotenia pre Miss Universe.

Česká Miss ESSENS vyzbrojila modelku tým najprestížnejším a najtradičnejším, čo môže Česká republika ponúknuť. Veríme, že kostým prinesie modelke šťastie a s hrdosťou bude reprezentovať naše tradície a umenie, ktoré vo svete nemá obdobu.

Zdroj foto: Česká Miss

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Pavla Jelínková. Článok nájdete v kategórii dámske oblečenie, doplnky, módne peklo, módni návrhári, šperky a hodinky, vlasy a účesy a značky a značkové oblečenie.