Metráž: Sloboda a nezávislosť v kolekcii šperkov

Metráž: Sloboda a nezávislosť v kolekcii šperkov

28. marca 2021, Metráž, kolekcia šperkov, sloboda a nezávislosť v kolekcii šperkov

Sponzorovanej odkazy:

Dielňa Metráž stále funguje. Je tiež čerstvo zapojená do nového galerijného projektu (SEN O), ktorý prezentuje umenie žien a vystavuje ho vo **výklade galérie Harddecore na Senovážnom námestí v centre Prahy.

Keď pôjdete okolo, mrknite sa. V súčasnosti tam nájdete obrazy Kataríny Brůhovej. V priebehu ďalších mesiacov tam potom môžete uzrieť diela M. Karáskovej, N. Šrajerovej, alebo O. Smolnikavy. Výstavy sú predajné a časť výťažku ide na podporu našej dielne.

Dielňa Metráž na Designbloku

Na tohtoročnej Designblok Metráž pomyselne preniesla svoju dielňu z centra Prahy. Tá je pre ženy, ktoré v nej pracujú, často jediným bezpečným a pokojným miestom, kde môžu v pokojom prostredí pracovať, rozvíjať sa, zdieľať svoje radosti aj starosti a učiť sa novým zručnostiam. V metráži pracujú ženy rôzneho veku, ktoré sú v neľahkých životných situáciách, ohrozené chudobou, násilím, alebo bezdomovstvom.

„Cieľom celého projektu je týmto ženám pomôcť a poskytnúť im prostredníctvom tvorivej práce podporu, motiváciu, know-how a možnosť zárobku,“ predstavuje Metráž jej zakladateľka Kateřina Jungová. Nízko prahová dielňa funguje ako sociálny podnik, ktorý vyrába módu, šperky a doplnky. Na kolekciách spolupracujú poprední českí dizajnéri LEED, MIK – Jana Mikešová, Monika Drápalová, Adéla Fejtková, Jozefína Bakošová, Karolína Stryková , alebo Olga Benešová.

Nová kolekcia šperkov s témou slobody a nezávislosti

LÍPA – sloboda a nezávislosť, to je názov novej kolekcie šperkov z drahých kovov, ktorú ženy z metráže pripravili pre tohtoročnú Designblok. Vychádza z botaniky, ale má aj svoj filozofický a k našej národnej identite odkazujúci obsah. Tematizuje sa v ňom, podstata slobody a nezávislosti ako ju vnímajú ženy z nízko prahovej dielne, ktoré trápi hmotná núdza, nevyhovujúce bývanie, podlomené zdravie aj neľahký život v sociálnom vylúčení. Celá kolekcia odkazuje k národnému stromu a oslavám 30-tich rokov slobody a 101 rokov našej nezávislosti. Výsledkom sú štyri svojbytné, napriek tomu však vzájomne kombinovateľné súpravy šperkov.

"Šperky z novej kolekcie vznikali takmer rok, počas ktorého do dielne pravidelne chodila dizajnérka Adela Fejtková. Pod jej vedením ženy najprv skicovaly (realisticky a postupne sa pokúšali kresbu štylizovať), a potom podľa svojich skíc vytvárali modely z papiera a modelovacej hmoty "predstavuje kolekciu Kateřina Jungová.

Toto je Danin pohľad na slobodu a nezávislosť: „Môj bývalý priateľ mi ničil veci, ku ktorým som mala vzťah – vtedy som si začala hovoriť: tá vec nie je dôležitá, dôležité sú spomienky, tie zostanú. Rovnako človek hromadí veci, a potom zistí, že ich vôbec nepotrebuje. Len chvíľu je šťastný, že nejakú vec má. Tiež som išla do azylového domu a tam som si jednoducho nemohla vziať všetko. Navyše som v azyle prišla aj o časť svojej slobody, na ktorú som od detstva bola zvyknutá. To boli veľké lekcie, kedy som pochopila, ako naozaj veľmi potrebujem byť nezávislá a slobodná. “

Viac nájdete na

Zdroj foto: Metráž

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Pavla Jelínková. Článok nájdete v kategórii módne peklo.