Return do histórie: viete všetko o kabelkách?

Return do histórie: viete všetko o kabelkách?

1. mája 2020, kabelky, kabelka, história, luxusné kabelky, Fashion Arena Prague Outlet

Sponzorovanej odkazy:

Ženu, ktorá žiadnu nevlastní, by sme hľadali veľmi dlho, ak nie márne. A väčšina z nás ich má hneď niekoľko. Reč je o kabelkách, napríklad ikonickom kúsku dámskych šatníkov. Tento doplnok nás sprevádza už od nepamäti, jeho úloha sa však trochu premenila. Kým zo začiatku prevládala jeho praktická funkcia, s postupom času začala prevažovať tá dekoračná. Ako to s kabelkami vyzeralo v priebehu rokov?

Potreba prenášať veci sa objavila vlastne už so vznikom samotného ľudstva. Najprv túto funkciu plnili vaky či vrecia z najrôznejších materiálov, neskôr ich vystriedali vrecká či mešce. Kabelky, ako ich poznáme dnes, sa rozmohli v 20. storočí, kedy začalo dochádzať k zrovnoprávneniu žien, uvoľňovaniu pravidiel a tašiek sa ujali módni návrhári. A práve vtedy vznikol celý rad návrhov, ktoré sa do istej miery a v mnohých obmenách objavujú dodnes.

Kabelky zo začiatku 20. storočia boli skôr menšieho charakteru. Ženy v nich vtedy nepotrebovali nosiť kopu vecí, ako je tomu často dnes, a vystačili si s malými modelmi nosenými v ruke či zavesenými na zápästí. Hlavné bolo kvalitné prevedenie a začínalo sa experimentovať so zaujímavými tvarmi či kapsičkami a priehradkami.

Praktickejšiu podobu kabeliek priniesla inovátorská Coco Chanel, ktorej cieľom bolo umožniť ženám štýlové, ale pohodlné cestovanie. A inšpiráciu hľadala v mužskom svete a vojenských brašniach. Trend sa neujal hneď, ale potreba praktických kabeliek po vojne rástla, a s ňou aj čas väčších kabeliek cez rameno.

Ženskosť sa kabelkám vrátila v 50. rokoch. V tej dobe sa tiež začalo experimentovať s materiálmi, trendom sa stalo umiestňovanie log značiek na produkt a začal tiež trend celebrít, po ktorých boli modely kabeliek pomenované. 60. a 70. roky sa potom niesli na vlne hippies, kedy boli kabelky výrazné a originálne. Výstrednosť pokračovala aj v 80. rokoch, kedy zároveň začalo dominovať heslo „čím väčšie, tým lepšie“. Deväťdesiatkám dominovali práve zrodené ikony, napríklad kabelka nosená Carrie zo Sexu v meste. Ak už je vám bližší akýkoľvek štýl či veľkosť kabelky, svoju „it bag“ zaiste nájdete vo Fashion Arena Prague Outlet, a to navyše za príjemné ceny.

Foto: FAPO

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Jana Krajčová. Článok nájdete v kategórii doplnky a kabelky a tašky.