Poznáme farbu roka 2020! Stala sa ňou krásna Classic Blue

Poznáme farbu roka 2020! Stala sa ňou krásna Classic Blue

10. decembra 2019, farba roka 2020, Pantone, Classic Blue, klasická modrá, móda, dizajn, textílie, beauty

Sponzorovanej odkazy:

viac ako 20 rokov ovplyvňuje farbu roka Pantone vývoj produktov a rozhodnutie o nákupe v rôznych priemyselných odvetviach, vrátane módy, bytového textilu a priemyselného dizajnu, ako aj balenia produktov a grafického dizajnu.

Proces výberu farby Pantone of the Year (farby roka) vyžaduje premyslené zváženie a analýzu trendov. Každý rok odborníci na farby Pantone v Pantone Color Institute do výberu radia nové farebné vplyvy.

Čím sa odborníci pri výbere farby inšpirujú?

Akýmkoľvek odvetvím, ktoré vám príde na myseľ. To môže zahŕňať zábavný priemysel a filmy vo výrobe, umelecké zbierky a nových umelcov, módu, všetky oblasti dizajnu, populárne turistické destinácie, ako aj nové životné štýly, herné štýly alebo sociálno-ekonomické podmienky.

Vplyvy môžu tiež prameniť z nových technológií, materiálov, textúr a efektov, ktoré ovplyvňujú farbu, príslušných platforiem sociálnych médií, a dokonca aj nadchádzajúcich športových udalostí, ktoré upútajú pozornosť na celom svete.

farebná paleta Exotické chutefarebná paleta Exotické chute

Klasická modrá v móde

Pantone 19–4052 Classic Blue, ako je presne farba roku 2020 definovaná, je upraveným a sebavedomým modrým odtieňom, ktorý vo svete módy je elegantný vo svojej jednoduchosti. Ponúka akúsi stálosť, vytrvalosť, zakotvenie a umožňuje farebné kombinácie v celom širokom spektre aké móda sama ponúka. Blue Classic môže byť vaším v lookom a outfitom osobnostným a originálnym vyjadrením.

Classic Blue je farba, ktorá do módy prináša chladivú eleganciu štýl, klasiku a tradičné poňatie, ktoré je ale zároveň vysoko moderné, všestranné a jedinečné vďaka využitým materiálom. A s nimi je Classic Blue teda zakaždým tak trochu iná.

Vrstvenie a štruktúra materiálu obzvlášť zreteľné vzhľady prostredníctvom aplikácií na rôzne materiály, povrchové úpravy a textúry – a to od trblietavých metalík, lesklých a high-tech materiálov až po ručne vytvorené zmesi a ďalšie jemné textílie vyznieva klasická modrá vlastnou jedinečnosťou.

Farebná paleta NetradičnáFarebná paleta Netradičná

Classic Blue v beauty poňatí

Pantone 19–4052 Classic Blue využitá v dekoratívnej kozmetike dáva osobnému prejavu dramatický výraz, a to ako očí, tak nechtov alebo vlasov. A môže byť využitá v rôznych prevedeniach od trblietavých a glam, až po zamatové a matné.

Klasická modrá v grafickom dizajne

Pantone 19–4052 Classic Blue sa vzťahuje k oblohe za súmraku, teda niečomu, čo vidíme každý deň. Vďaka tomu v všeobecnej rovine udržuje vnímanie spoľahlivosti a stálosti. Je to teda farba, na ktorú vizuálne reagujeme ako na dôveryhodnú. Stáva sa tak ideálnym odtieňom pre mnoho aplikácií v grafickom dizajne. Ako grafiky, obalov, tak obrazov a nástennej dekorácie.

Farebná paleta SnorkelFarebná paleta Snorkel

Ako používať Classic Blue?

V klasickej modrej ako farbe roka existuje päť jedinečných farebných paliet predstavujúcich Pantone 19–4052 Classic Blue v kombinácii s ďalšími odtieňmi farieb. Každá paleta vyjadruje nejakú náladu, evokuje smer a je podporovaná tromi navrhovanými farebnými kombináciami.

Farebná paleta PremietanieFarebná paleta Premietanie

Aké palety to sú?

  • Prvá paleta: Premietanie – zamyslený a meditatívne farebný koncept klasickej modrej v kombinácii s paletou chladných blues a radom teplých, jemne upokojujúcich odtieňov. Navodzuje upokojenie a pocity mieru.
  • Druhá paleta: Snorkel – je očarujúcou symbiózou klasickej modrej s čiernou a bielou, ktoré tak tvoria krásny kontrast s hĺbkou Classic Blue. Je akýmsi ukotvením a istotou.
  • Tretia paleta: Púštna súmrak – neobmedzená Classic Blue je tu elegantným pozadím pre trblietavé zoskupenia sofistikovaných odtieňov z oblohy v púštnom súmraku.
Farebná paleta Púštny súmrakFarebná paleta Púštny súmrak
  • Štvrtá paleta: Exotické chute – parádna zmes chutí a farieb, ktoré vyznieva korenistou, prírodne sýto modrou. Všetky potraviny v modrej farbe podobnej klasickej modrej sú všeobecne bohaté na obsah antokyanov a majú tak značný vplyv na zdravie, čím slúžia ako forma ochrany organizmu.
  • Piata paleta: Netradičná – neobvyklá a nečakaná paleta farieb, pri základe ktorých stojí Classic Blue, ktorá tým dáva základ pre jedinečné kombinácie farebných zmesí.

Zdroj foto: Pantone.com

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Pavla Jelínková. Článok nájdete v kategórii doplnky, módni návrhári, ostatné, pánske oblečenie, parfémy a kozmetika a šperky a hodinky.