Luxusná kabelka z druhej ruky - ako kúpiť originál

Luxusná kabelka z druhej ruky - ako kúpiť originál

26. októbra 2019, second hand, kabelka, luxusná kabelka, kabelka z druhej ruky, originál

Sponzorovanej odkazy:

Kúpa luxusného tovaru z druhej ruky je skvelou možnosťou, ako si dopriať exkluzívny tovar s výraznou zľavou. Miest, kde takýto tovar kúpiť, je v dnešnej dobe viac než dosť. Ako sa ale nenechať napáliť a neutratiť peniaze za bezcenný falzifikát?

Gucci Soho Chain Shoulder BagGucci Soho Chain Shoulder Bag

Čo všetko sa môže stať

Ak nakupujete z neovereného zdroja, stať sa môže naozaj čokoľvek. Súkromní predajcovia na rôznych predajných portáloch vám po platbe nemusia tovar zaslať vôbec, alebo vám pošlú tovar odlišný od inzerovaného. Ani platba dobierkou vás v takom prípade nezachráni. Zaplatiť tak pokojne môžete 1200 € za klát dreva. Iste narazíte na mnoho poctivých predajcov, pokiaľ sa ale skutočne nechcete nechať napáliť, jediným variantom je nakupovať tovar len osobne a vždy si ho starostlivo prezrieť.

Často bohužiaľ ani samotný predávajúci netuší, čo ponúka a spoľahnúť sa preto môžete iba na renomované obchody, ktorých bohužiaľ nie je veľa.

Kde kúpiť originál

Ak nie ste expertom na overovanie originality, nezostane bohužiaľ nič iné, než dôverovať. Dôverujte v takom prípade len overeným zdrojom. Naučiť sa rozoznať rozdiel medzi vydarenými falzifikátmi a originálmi zaberie v najlepšom prípade roky praxe a tisíce kusov overeného tovaru. Mnoho predajcov síce garantuje originalitu tovaru, jedná sa ale bohužiaľ iba o prázdne sľuby. Ak robia závery iba na základe dokladu, balenia, pôvodného majiteľa, alebo svojich nedostatočných skúseností, nie je to pre kupujúceho žiadna záruka.

Ako overiť originalitu tovaru

Ak ste sa rozhodli kúpiť tovar inde, než z prevereného zdroja, poriadne si tovar pred samotnou kúpou prezrite. Využiť môžete pomoc experta na autentifikáciu tovaru , alebo sa pokúste pripraviť sa sami.

Najlepšie je dôkladne si pozrieť inzerovaný tovar priamo v oficiálnom značkovom butiku. Ak to nie je možné, dohľadajte si tovar v čo najviac dôveryhodných internetových zdrojoch a poriadne si preštudujte fotografie detailov. Zamerajte sa na kovové komponenty a razbu loga v nich, ďalej na akékoľvek značenie – vnútorné štítky s logom značky. Naštudujte si date cody daného výrobcu. Niečo také síce zaberie veľa hodín času, ušetrí vám to ale sklamanie a vyhodené peniaze.

Louis Vuitton detail tiahla zipsuLouis Vuitton detail tiahla zipsu

Viac o overovaní originality sa môžete dozvedieť v eBook Tajomstvo overovania originality luxusného tovaru , ktorý detailne vysvetľuje rozdiely medzi originálom a falzifikátom a ponúka aj konkrétne využiteľné rady pri overovaní tovaru niekoľkých luxusných značiek.

Čo môže ale nemusí byť podozrivé

V mnohých článkoch sa píše, že originálnu vec spoznáte tak, že má date code, certifikát, nesmie byť zabalená v igelite ani byť príliš lacná. Nič z uvedeného ale nemusí platiť.

Len niektoré značky označujú svoj tovar date codom a ten môže po čase prestať byť čitateľný či viditeľný.

Dior date codeDior date code

S certifikátmi originality sa potom stretneme u ešte menšieho počtu luxusných značiek. Certifikát navyše často nie je nič iné ako plastová kartička s pečiatkou obchodu a dátumom kúpy. Ani originálny kúpny doklad nie je garanciou originality tovaru, pretože k nemu nemusí vôbec patriť. Pozor si tiež dajte na zahraničné doklady, u ktorých si najskôr ani nezistíte, či sú autentické.

Ak nakupujete v značkovom butiku, tovar zvyčajne dostanete krásne zabalený v papierovej krabici vystlanej hodvábnym papierom, alebo aspoň v pekne padnúcom dust bagu. Niektoré časti kabelky pritom môžu byť zabalené do hodvábneho papiera a v niektorom prípade je aj hardvér chránený tenkou vrstvičkou fólie pred poškriabaním. Pri nákupe v outlete môže byť originálny tovar zabalený aj v igelitovom obale či v omnoho lacnejšom balení, záleží na konkrétnom výrobcovi.

Tovar v outletoch môže byť tiež až o 70% lacnejší (v niektorých prípadoch dokonca ešte viac), ako bolo pôvodne. Čo sa týka jednotlivcov predávajúcich svoj použitý tovar, je voľba predajná cena úplne na nich a ani 90% zľava nemusí nutne znamenať, že daný tovar nie je originálny. Podľa ceny teda originalitu posudzovať skutočne nemožno.

Zdroj foto: Pre-loved.cz

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Šárka Rychtářová. Článok nájdete v kategórii kabelky a tašky.