Tak trochu balada o peňaženke, alebo ako vybrať tú správnu?

Tak trochu balada o peňaženke, alebo ako vybrať tú správnu?

18. októbra 2019, peňaženky, trendy, novinky, ako vyberať

Sponzorovanej odkazy:

Hotovosť, doklady, platobné a vernostné karty, fotografie príbuzných, šupiny pre šťastie aj lieky – tak vyzerá obsah peňaženiek väčšiny Slovákov. Ako sa líšia peňaženky slovenských žien a mužov a na čo sa zamerať pri nákupe?

Peňaženka je jedným z módnych doplnkov, ktoré ženy aj muži nosia každý deň. Len štyri percentá Slovákov peňaženku vôbec nevlastní. Častejšie ide o mužov.

O peňaženkách sme sa rozprávali s Ivanom Petrovom, riaditeľom Brašnári Tlustý a spol. "Peňaženka je pre veľa ľudí veľmi osobná vec, musí vyhovovať usporiadaním, ale aj štýlom. Najmä muži si na peňaženku zvyknú a chcú, aby im vydržala roky. Peňaženka zároveň človeka reprezentuje, je to doplnok, ktorý vyberá denne pri platení, a do istej miery ukazuje jeho spoločenskú úroveň. Nie je možné, aby manažér platil roztrhanou peňaženkou za pár eur. Štýl peňaženky by mal byť úmerný spoločenskej situácii. Preto je treba si pri kúpe novej peňaženky dať pozor na materiály a spracovanie. Peňaženky, ktoré sú v lacnej kategórii, nemôžu skrátka byť z kvalitného materiálu a je to na nich vidieť. Väčšina výrobkov sa dnes vyrába v Ázii z podradných materiálov, ktoré farbia, alebo sa za pár mesiacov trhajú. Kvalitu peňaženky preto neradno podceniť, prezradí o vás mnohé, "odporučil.

Aké peňaženky frčia?

V kategórii peňaženiek ponúka trh desiatky rôznych typov, farieb, veľkostí aj materiálov. Medzi najžiadanejšie už dlho patria peňaženky vyrobené z kvalitnej kože. "Trh dnes ponúka v podstate všetko, na čo si zákazník pomyslí. Od lacných textilných peňaženiek cez peňaženky z napodobenín kože a rôznych plastov až po peňaženky kožené. V každej kategórii možno nájsť výrobky rôznej úrovne kvality. Či už sa jedná o dámske, alebo pánske peňaženky, tie, ktoré sú vyrobené z pravej kože, patria medzi najkvalitnejšie, ale aj najdrahšie, "priznal Ivan Petrov.

Kto peňaženky viac plní?

Podľa prieskumov si svoje peňaženky plnia viac ženy ako muži. Radi totiž zbierame, vernostné karty a vizitky. Súčasťou obsahu dámskych peňaženiek sú tiež zvyčajne rodinné fotky. "Muži dávajú prednosť klasickej peňaženke, ktorú môžu dať do vrecka nohavíc, do vrecka saka, alebo kabáta. Často hľadajú peňaženku tenkú, len na pár kariet a bankovky. Ženy naopak uprednostňujú peňaženky objemnejšie, ktoré si dajú do kabelky. Veľmi populárne sú peňaženky zipsové, s dostatočným úložným priestorom, ženy totiž majú v peňaženkách rádovo viac kariet, "opísal Ivan Petrov.

Mimo peňazí ešte niečo navyše

Slováci s obľubou nosia v peňaženkách aj doklady a platobné karty. V peňaženke ich spoločne s peniazmi nosia štyri pätiny Slovákov. Pri odcudzení peňaženky tak jej majiteľa čaká nepríjemný kolotoč vybavovania. Navyše sú prepchaté peňaženky nevzhľadné a nepraktické. "S tým, ako pribúda platobných a vernostných kariet, nastáva problém, že sa karty do peňaženiek už nezmestia. Ľudia nosia skrátka kariet veľa. Ľudia majú v peňaženkách vedľa peňazí doklady, účty, vizitky, električenku a podobne. Také peňaženky sú potom ale veľmi objemné, neforemné. Potom prichádzajú na rad špeciálne puzdrá na karty. Trendom sú tiež zvlášť teraz v lete peňaženky tenké, "povedal Ivan Petrov.

Peňaženka na zákazku? Prečo nie?

Na Slovensku rastie obľuba výroby peňaženiek na zákazku – zákazník si tak môže nechať vyrobiť originálny kus presne podľa jeho predstáv. "Veľmi populárne sú peňaženky s viac ako šiestimi vreckami na karty. Vrecko na drobné je veľmi používané, rovnako tak ako delenie na viac priehradiek na bankovky, alebo účty. Najobľúbenejšie sú kombinácie dvoch farieb – zákazníci často kombinujú farbu materiálu a farbu šitia. Slováci sú veľmi praktickí a viac menej konzervatívny, v priebehu rokov sa tak požiadavky na vzhľad peňaženiek príliš nemenia. Osobitné požiadavky majú naši zákazníci zriedka, stretli sme sa už ale aj s požiadavkou na špeciálne vrecko na lieky, "opísal Ivan Petrov.

Módne trendy v peňaženkách

Aj trh s peňaženkami sa mení a podlieha módnym trendom. Výrobcovia sa najmä snažia ponúknuť zákazníkom kvalitu. "Na tohtoročný predvianočný trh chystáme pre našich zákazníkov nové materiály a novú podobu našich bestsellerov. Vybrali sme v talianskych garbiarňach typy koží, ktoré ešte viac podčiarknu originalitu výrobkov. Vrcholom ponuky bude koža z americkej garbiarne Horween, ktorá funguje od roku 1905, a tiež konská koža Shell Cordovan, z ktorej budeme vyrábať limitované edície pre najnáročnejších klientov, "uzavrel Ivan Petrov.

Ďakujeme za informácie a rozhovor pánovi Ivanovi Petrovovi, riaditeľovi Brašnári Tlustý a spol.

Zdroj foto: Shutterstock.com, Pixabay.com

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Pavla Jelínková. Článok nájdete v kategórii doplnky a značky a značkové oblečenie.