Sands of Time

Sands of Time

29. apríla 2019, Sands of Time, presýpacie hodiny, luxusné presýpacie hodiny, Moser a Czapek & Cie

Sponzorovanej odkazy:

V priebehu hodinárskeho veľtrhu Baselworld, ktorý skončil vo švajčiarskom Bazileji pred niekoľkými dňami, bola predstavená limitovaná edícia presýpacích hodín Moser s názvom Sands of Time.

Hodiny vznikli v spolupráci s významnou hodinárskou manufaktúrou Czapek & Cie, ktorá vyrába malosériové mechanické hodinky s veľmi sofistikovanými strojčekmi aj dizajnom. Spoločnosť Czapek & Cie má v Čechách silné korene a veľkú základňu fanúšikov. Spojenie s najluxusnejšou značkou, sklárňou Moser, dalo vzniknúť edícii osemnástich kusov presýpacích hodín, ktoré budú od mája dostupné v predajni Moser, Na Příkopě 12, Praha, a v ženevskom butiku spoločnosti Czapek & Cie.

Čas v krásnom a nadčasovom formáte

Dialóg medzi oboma značkami začal otázkou, ako by sa dal čas previesť do niečoho krásneho a nadčasového? Pôvodná myšlienka na výrobu sklenených hodín sa zmenila v najpuristickejšiu možnú verziu ukazovateľa času – do presýpacích hodín. Na vytvorenie tohto krištáľového zázraku pracovali dizajnéri Moser a Czapek & Cie spoločne. Jeho tvar je večný, Zem a jej gravitácia je reprezentovaná sklárskym pieskom, krištáľom v jeho najčistejšej forme. Na výrobu sa používa výhradne bezolovnatý krištáľ s vyšším obsahom oxidu draselného než sodného, ktorý je zároveň tvrdší ako olovnatý krištáľ. Práca s touto sklovinou je náročnejšia, ale vďaka tvrdosti umožňuje detailné rytie a brúsenie a vyniká vysokým leskom. K farbeniu skla Moser sa používa kombinácia oxidov kovov, v tomto prípade sa môžeme tešiť na ušľachtilú modrú a upokojujúcu zelenú farbu.

"V dnešnej hektickej dobe je dôležité nájsť si päť minút na meditáciu, na uvedomenie si seba samého. Na to, aby ste dýchali, modlili sa, "povedal Xavier de Roquemaurel, generálny riaditeľ Czapek & Cie

"Kúzlo hodinárstva a sklárstva je založené na ľuďoch, mimoriadne talentovaných remeselníkoch s bohatými skúsenosťami a dlhoročnou praxou. Majstri v odbore, ktorí sa neboja náročnej práce, "povedal František Schneider, generálny riaditeľ Moser.

O Sands of Time v kocke

  • Výška 22,5 cm
  • Meria dobu piatich minút
  • Ručne vyrábané hodiny v sklárni Moser v Karlových Varoch
  • Fúkané sklo z ekologického bezolovnatého krištáľu
  • Sklovina sa odlieva do ručne vydlabávaných drevených foriem
  • Brúsi sa ručne do vysokého lesku
  • Predajná cena 4400 €

O spoločnosti Czapek & Cie

Hodinár František Čapek (Czapek), Poliak narodený na českom území odišiel v roku 1832 do Ženevy. Tam sa spojil s obchodníkom Antonim Patekom, s ktorým založil firmu Patek, Czapek & Cie. Ich spolupráca netrvala dlho. Patek bol brilantný obchodník a chcel vyrábať stále viac hodiniek, Czapek nechcel zľaviť z kvality. Czapek si založil vlastnú spoločnosť Czapek & Cie a stal sa dvorným dodávateľom hodiniek cisára Napoleona III. Novodobá história značky sa začína v roku 2011, keď sa traja podnikatelia rozhodli vzkriesiť odkaz tohto významného hodinára. Nadväzujú na jeho tvorbu limitovanými kolekciami hodiniek a unikátnymi edíciami, ktoré sú určené zberateľom a skutočným znalcom hodinárskeho umenia. V nových kolekciách nájdeme modely s chronografom, tourbillonom či druhou časovou zónou.

Zdroj foto: Moser

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Pavla Jelínková. Článok nájdete v kategórii doplnky, ostatné a šperky a hodinky.