Jar a leto 2019 v obchodoch: dominujú kvety a neónové farby

Jar a leto 2019 v obchodoch: dominujú kvety a neónové farby

5. apríla 2019,

Sponzorovanej odkazy:

Ešte pred plnohodnotným príchodom jari sa na postupné oteplenie chystajú aj obchody s módou. Už v marci obmieňajú svoju ponuku a cielia k jarno-letnému obdobiu. Tohtoročné trendy sa pritom podľa zástupcov jednotlivých značiek, alebo módnych návrhárov ponesú v kvetovaných vzoroch a neónových farbách.

Aktuálnym trendom sa venujú aj nákupné centrá, svojim návštevníkom sa ich snažia priblížiť pomocou najmodernejších technológií. A tak sú obchodné priestory a nákupné centrá už plné tovaru na jarnú sezónu. Výnimkou nie sú v tomto smere ani obchody s módou, ktoré sa na nadchádzajúce teplé obdobie chystajú s dostatočným predstihom.

"Jarná kolekcia sa v obchodoch objavuje obvykle už na začiatku marca. Veľká časť značiek pritom jarné modely spája aj s letnou kolekciou. Zákazníkom tak môžu poskytnúť dostatočnú ponuku aj v prípade, ak by tropické počasie začalo nečakane skôr, "uviedol riaditeľ nákupnej Galérie Vaňkovka Brno Jan Borůvka.

Kvety a zase kvety

Jednotlivé značky sa vo svojej ponuke snažia reflektovať aktuálne módne trendy. "Z hľadiska vzorov sú tento rok na vzostupe veľké a malé kocky a tiež kvety. U farieb sú to potom hrášková, lososová a smotanová. Snažíme sa to zohľadňovať v našich jarných a letných kolekciách, ktoré sa zameriavajú na jeansový svet a sú plné pastelových farieb, "uviedla Veronika Marečková zo spoločnosti Wrangler Lee.

O kvetinových motívoch v tohtoročných jarných a letných kolekciách pritom hovoria aj ďalšie značky. "V dámskych kolekciách nechýbajú tieto vzory ani tento rok, napríklad ruže. Motív kvetín sa ale môže objaviť aj na pánskych kúskoch, "povedala Aneta Hoffmannová zo spoločnosti Vermont, ktorá v Česku zastupuje napríklad značky Gant či Karl Lagerfeld. Do popredia sa podľa nej dostávajú vzdušné, vlajúce a ľahké materiály podobné šifónu, alebo ľanu. "Túto sezónu budú prevládať skôr šaty a sukne v dĺžke midi, alebo do polovice lýtok, pridávajú sa aj širšie rukávy. Pokiaľ si zaobstaráte košeľové šaty, alebo voľné nohavice určite nešliapnete vedľa. Čo sa farieb týka tak v mnohých módnych domoch môžeme vidieť návrat neónových farieb. Nechýbajú ani pestré a jasné farby ako jasne modrá a žltá, "doplnila Hoffmannová.

Žltá, neón a pistáciová

Tohtoročnú jarnú a letnú sezónu vidí z hľadiska farieb veľmi podobne aj módna návrhárka Šárka Moravová. "Trendy na jar a leto vnímam hlavne vo farbách, a to v žltej, neónovej a pistáciovej. Možno tiež očakávať nástup zvieracích vzorov a pruhov. V žiadnom šatníku ženy potom nesmú chýbať košeľové šaty, "uviedla. Z hľadiska doplnkov bude podľa nej tohtoročným hitom veľký klobúk.

Módne trendy sa snažia sledovať aj jednotlivé obchodné centrá v Česku. Niektoré z nich preto usporadúvajú módne prehliadky, kde prezentujú aktuálne modely svojich značiek. "V obchodných centrách tieto trendy zaznamenávam, aj keď nie vo veľkej miere. Módne prehliadky sú veľmi obľúbené a obchodné centrá ich preto využívajú, lebo priťahujú zákazníkov, "povedala Moravová.

Vrecká, oversized a casual

Trendy pre tento rok sa týkajú aj outdoorového oblečenia. Podľa Kamily Vodochodskej zo spoločnosti Bushman sa aj tento rok medzi kľúčové trendy dostávajú vreckové kraťasy. "V jarnej a letnej sezóne nechýbajú ani šaty, tento rok sú krátke aj sedem osminovej dĺžky. Zaznamenávame tiež nové siluety predovšetkým v nohaviciach a košeliach, ktoré sú viac ostré, hranaté, košele so zvýraznenými oversized ramenami a goliermi. Už dlhšiu dobu tento trend stál v pozadí, ale tento rok nadobudol na sile, "uviedla. V kolekciách mnohých značiek podľa nej tento rok prvýkrát po mnohých sezónach prevažujú úplne neutrálne, prírodné a zemité odtiene. "Aj vzory sú utlmené oproti jednofarebným odtieňom. Potlače sú tiež len v menšine, "doplnila Vodochodská.

Módna prehliadka aj virtuálne

Okrem živých prehliadok sa centrá v poslednej dobe snažia využívať aj moderné technológie. "Veľkou tohtoročnou novinkou bude v tomto smere virtuálna módna prehliadka, ktorú našim návštevníkom ponúkneme prostredníctvom štyroch veľkoplošných obrazoviek v našej nákupnej galérii. Celá akcia potrvá celú prvú polovicu apríla a jej súčasťou budú módne tipy našich nájomcov z oblasti módy. Návštevníci tak budú môcť nielen načerpať inšpiráciu, ale tiež si predvádzané modely rovno kúpiť v konkrétnych obchodoch, "uzavrel riaditeľ Galerie Vaňkovka Jan Borůvka.

Zdroj foto: Pixabay.com

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Pavla Jelínková. Článok nájdete v kategórii dámske oblečenie, módne peklo, módni návrhári, pánske oblečenie a značky a značkové oblečenie.