Rozprávka o džínsoch a akcia "zaži denim"

Rozprávka o džínsoch a akcia "zaži denim"

21. septembra 2018, denim, džínsy, rifle a texasky

Sponzorovanej odkazy:

Džínsy, jeansy, rifle alebo texasky – inak tiež nohavice z hrubej bavlnenej látky, ktorá sa nazýva denim, alebo džínsovina. Čo o nich viete? Poznáte ich históriu a pôvod? A viete, prečo sú tak obľúbené?

Džínsy, alias jeansy, alias rifle, alias texasky boli pôvodne pracovným odevom. Okrem práce sa táto látka a kúsky z nej začali nosiť až v 50. rokoch 20. storočia. A dnes? Denimové nohavice nesmú chýbať v šatníku naprieč generáciami po celom svete. Preto je aktuálna ponuka džínsov stále široká. A inšpiráciu na nové kúsky, a doplnenie šatníka nájdete v mnohých e-shopoch, kamenných obchodoch i obchodných centrách.

Jedným z nich je Fashion Arena Prague Outlet v Štěrboholoch, v ktorom bude prebiehať zľavová predajná akcia „Zaži denim“ spojená so zaujímavým tematickým programom.

Fashion Arena Prague Outlet: džínsová košeľa za 27 € a dámske džínsy Levis za 74 €Fashion Arena Prague Outlet: džínsová košeľa za 27 € a dámske džínsy Levis za 74 €

Denim a džínsy Levi's

Všetko vzniklo vďaka Leobovi (Levimu) Straussovi, ktorý po smrti otca s rodinou emigroval do New Yorku. Tu sa s bratmi venoval textilnému priemyslu. Okolo roku 1849 sa k Levimu doniesli správy, že v Kalifornii prepukla zlatá horúčka, ten neváhal a vydal sa do San Francisca zarobiť imanie, avšak vôbec nie s tým úmyslom, čo by ste povedali (ryžovaním zlata), ale predajom najrôznejšieho tovaru pre hľadačov zlata.

Spoločne so švagrom založil firmu Levi Strauss & Company, ktorá sa v prvopočiatku zaoberala výrobou hrubého plátna na vozy a stany. Potom si ale mladý Levi všimol, že zlatokopovia potrebujú oveľa odolnejšie oblečenie pre tamojšie drsné podmienky. Neváhal a začal tak dovážať z Francúzska krepovú bavlnu ( "serge de Nimes – krep z Nimes), ktoré sa podľa mesta pôvodu nazývala Denim. A z nej začal vyrábať montérky pre baníkov. A finálna podoba džínsov s identickým stehovým dizajnom bola patentovaná 20. mája 1873.

Prvý z Léviho Jeans dostali číslo 501. Oficiálne boli pomenované podľa čísla priradeného k „montérkám do pása s medenými nitmi“. Oranžová niť zodpovedajúcej farbe nitov, ktorú Levi Strauss & Company používala pre šitie svojich džínsov, je chránená ochrannou známkou a je jedným z najcharakte­ristickejších čŕt. Vedeli ste, že vytvorenie jedných nohavíc Levi's 501 vyžaduje 37 samostatných šijacích operácií?

Fashion Arena Prague Outlet: košeľa Lee Wrangler za 60 € a pánska zimná džínsová bunda Levis za 51 €Fashion Arena Prague Outlet: košeľa Lee Wrangler za 60 € a pánska zimná džínsová bunda Levis za 51 €

Ďalší velikáni na trhu: Lee a Wrangler

Rok 1889 znamená pre džínsový trh zásadný obrat, lebo v Kansase zakladá Harry David konkurenčnú firmu s džínsovým oblečením pod názvom Lee. Populárna značka začala expandovať vďaka výrobe pracovných nohavíc, kombinéz či búnd a v 20. rokoch priniesla ako prvá rázporok na zips. Cieľovou skupinou boli pôvodne kovboji, baníci, alebo železničiari. V polovici 40. rokov sa zrodila ďalšia slávna značka Wrangler. Na začiatku ju najviac preslávil krajčír poľského pôvodu Bernard Lichtenstein, zvaný Rodeo Ben, ktorý vylepšoval nohavice pre kovbojov.

Džínsy ako módna záležitosť

Konkurenčnú výhodu v predaji mali LEVI'S Jeans vďaka reklame, ich tvárami sa stali vtedajšie idoly. James Dean vtlačil džínsom symbol revolty tínedžerov a Elvis Presley ich popularitu ešte viac prehĺbil. Preslávila ich aj fotka neodolateľnej Marilyn Monroe z filmu Mustangovia. V nasledujúcich rokoch prešli džínsy radom úprav, ktoré reagovali na potreby zákazníkov. Experimentovalo sa predovšetkým s rôznymi dĺžkami, farbami, materiálmi a strihmi.

Butik v New York East Village nazvaný „Limbo“ začal v 60. rokoch predaj džínsov s opotrebovaným dizajnom. „Odretý“ štýl sa stal novým módnym hitom. Zásadným zvratom bolo aj pridanie Lycry do materiálu, čo urobilo džínsy ešte pohodlnejšími.

Jeseň s denimom vo Fashion Arena Prague Outlet

Fashion Arena Prague Outlet sa na jeseň 2018 premení na centrum denimovej módy. Zákazníci tu nájdu najširšiu ponuku z portfólia denimových značiek v Prahe. Do akcie sa zapoja populárne značky typické džínsovými produktami ako Diesel, Lee, Mustang, Levi's, Pepe Jeans alebo My Brand. Denimový september podporia ale aj prémiové značky Armani, Karl Lagerfeld, Tommy Hilfiger, Lacoste, Guess alebo Calvin Klein Jeans.

Fashion Arena Prague Outlet okrem mimoriadnych zliav ponúkne zaujímavé víkendové aktivity. Návštevníci si naživo môžu vyskúšať krajčírske a štylistické služby profesionálov. K dispozícii bude nielen úprava odevov, ale aj ich skrášľovanie pomocou výšiviek a dizajnového zdobenia. Členovia Fashion Arena Fashion Clubu si prídu aj na zaujímavé darčeky.

A čo vy? Patria džínsy medzi vaše obľúbené nohavice?

Zdroj foto: Fashion Arena Prague Outlet

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Pavla Jelínková. Článok nájdete v kategórii dámske oblečenie, módni návrhári, ostatné, pánske oblečenie a značky a značkové oblečenie.