Rozprávka o plavkách

Rozprávka o plavkách

15. augusta 2018, dámske plavky, jednodielne, horný diel, bikini

Sponzorovanej odkazy:

Asi žiadny odev neprešiel od svojho vzniku takým veľkým vývojom ako práve plavky. V súčasnej dobe na trhu nájdete rozmanitú škálu strihov a farieb. Bikiny sa zmenšujú, jednodielne plavky sú viac vykrojené, experimentuje sa s hravými doplnkami. Trendy sú kvetinové vzory, geometrické, alebo abstraktné tvary. Pomyselným tabu nie sú už ani strapce, volániky či klasické pruhy. Akým vývojom ale dámske plavky prešli?

Prvé zmienky o bikinách nájdeme už na nástenných maľbách antického Grécka. V čase Aristotelovej, (3. storočí pred Kr.), Nevznikali len veľké myšlienky v odbore filozofia, ale značná pozornosť bola venovaná aj kráse ľudského tela. Antický ideál duchovnej a fyzickej krásy bol podstatným aspektom gréckej kultúry a odhaľovania, alebo nahota boli jeho súčasťou. Už niekoľko storočí pred naším letopočtom grécke a neskôr rímske ženy sa kúpali a športovali v dvojdielnych plavkách.

Čierne plavky Calzedionia Intimissimi za outletovú cenu 36 €, zelené plavky Calzedonia Intimissimi, Outletová cena 27 €Čierne plavky Calzedionia Intimissimi za outletovú cenu 36 €, zelené plavky Calzedonia Intimissimi, Outletová cena 27 €

Krok späť je spojený s úpadkom antickej kultúry a nástupom christianizácie. Na prelome letopočtu sa ženy začali opäť zahaľovať v súlade s novo nastolenými pravidlami. Pravdepodobne až do viktoriánskeho obdobia sa ženy kúpali v dlhých košeliach, ktoré cudne zahaľovali ich telo. Až v 18. storočí začali ženy pri kúpaní nosiť kúpacie šaty so stuhou v páse, ktorá nápadne podčiarkovala ženské tvary.

V prvej polovici 19. storočia sa ženy kúpali v tzv. kúpacích plášťoch, ktoré mali dlhé rukávy a dĺžku až na zem. Do mora boli ženy v plášťoch vozené na špeciálnych vozíkoch, z nich schádzali do vody po schodíkoch a ihneď po vykúpaní sa prezliekali do suchých šiat. Ani koniec devätnásteho storočia nebol synonymom odľahčenia. Výnimkou stále neboli dlhé nohavice až po členky, alebo pančuchy pod sukňou.

Jednodielne plavky Calzedonia Intimissimi – Outletová cena 27 € a vrchný diel plaviek Calzedonia Intimissimi – Outletová cena 11 €Jednodielne plavky Calzedonia Intimissimi – Outletová cena 27 € a vrchný diel plaviek Calzedonia Intimissimi – Outletová cena 11 €

Vzbura olympijskej plavkyne

Ďalší dôležitý míľnik vo vývoji dámskych plaviek je spojený s letnými olympijskými hrami v Aténach (1906). Plávanie na nich bolo oficiálne uznané ako nová športová disciplína. Revolúciu vtedy spôsobila austrálska plavkyňa Annette Kellerman, ktorá sa rozhodla vziať **plávací úbor, ktorý pevne obopínal jej krivky a odhaľoval nohy, ruky a ramená. Bola zatknutá za verejné pohoršenie. Nakoniec aj sudca uznal, že k lepšiemu pohybu vo vode je ideálny čo najľahší a najtesnejší úbor.

Revolúcia menom Bikiny

Dĺžka rukávov i nohavíc sa začala od tej doby skracovať. V tridsiatych a štyridsiatych rokoch sa stali nutnosťou módne doplnky ako čiapky a slnečné okuliare. Pre dámske plavky sa stal dôležitý rok 1946. Louis Réard, francúzsky dizajnér áut, dal svetu dvojdielny model plaviek pomenovaný po ostrove Bikini.

Možno, že keď si vyberal názov, tušil, že tento kus pevniny v Tichomorí, určený pre testovanie atómových bômb, vyvolá naozajstný boom. Predstavil ich pod názvom ** „Atome“ ** so sloganom „najmenšie plavky na svete“. Žiadna modelka vtedy jeho plavky nechcela predviesť, a tak musel dizajnér najať tanečnicu z parížskeho kasína, z ktorej sa stala na krátku dobu najznámejšia žena sveta. Desať rokov trvalo, kým sa trojuholníčky na šnúrke stali súčasťou dámskeho vybavenia na pláž. Významne tomu napomohli aj vtedajšie ikony Brigitte Bardot a Marilyn Monroe. V sedemdesiatych rokoch to bola Farrah Fawcett.

Červený vrchný diel plaviek Calzedonia Intimissimi – Outletová cena 15 € a tmavý vrchný diel plaviek so zaväzovaním za krk Calzedonia Intimissimi – Outletová cena 56 €Červený vrchný diel plaviek Calzedonia Intimissimi – Outletová cena 15 € a tmavý vrchný diel plaviek so zaväzovaním za krk Calzedonia Intimissimi – Outletová cena 56 €

Pobrežná hliadka

V 80. a 90. rokoch je strih plaviek stále vykrojenejší, až sa nakoniec premení v tangá. V 90. rokoch sú asi najpopulárnejším typom plaviek celotelové jednodielne – ktoré nosila vnadná Pamela Anderson v seriáli Pobrežná hliadka. Strih jednodielnych plaviek sa časom tiež kreatívne menil.

Pestrá súčasnosť

V túto chvíľu na trhu nájdete nepreberné množstvo strihov, materiálov, farieb či vzorov dámskych plaviek. Zo súčasných trendov musíme vymenovať monokiny či tankiny.

  • Tankiny sú dvojdielne plavky, ktorých vrchný diel je oproti bežným bikinám pod košíčkami rozšírený o pruh plavkovej tkaniny dosahujúci niekedy až k línii spodného dielu.
  • Monokiny majú charakteristický úzky pruh látky cez pupok, ktorý spája oba diely a opticky predlžuje a zužuje postavu.
  • String bikiny, využívajú úzke pruženky (pružných pásikov obšitých plavkovou tkaninou), a to najmä pri zaväzovaní horného dielu a v oblasti okolo pása pri spodnom diele plaviek.
  • Aj spodné diely plaviek majú svoje rôzne varianty ako V-kinami, T-back alebo Tanga.

Veľký výber originálnych plaviek rozmanitých strihov vrátane tých na obrázkoch nájdete v pražskej Fashion Arena Prague Outlet za výhodné ceny.

Zdroj foto: Fashion Arena Prague Outlet

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Pavla Jelínková. Článok nájdete v kategórii dámske oblečenie, plavky a značky a značkové oblečenie.