Pánsky dáždnik: Nutný jarný spoločník alebo elegantný doplnok?

Pánsky dáždnik: Nutný jarný spoločník alebo elegantný doplnok?

17. júna 2015, dáždnik, trendy, Jado, trench, espadrily

Sponzorovanej odkazy:

Dáždnik vníma väčšina ľudí len ako nutnosť, keď nám počasie vonku nepraje a nechceme zmoknúť. U mužov zastávajú dáždniky, ale oveľa podstatnejšiu funkciu ako ochranu pred nevľúdnym dažďom. Sú výrazom dobrého pánskeho vkusu a dávnych čias gentlemanstva. Aký by ste mali tomu svojmu kúpiť, aby bol trendy a elegantný?

Dáždnik pochádza už zo starého Egypta

Dáždniky nechránili odjakživa proti kvapkám dažďa, ale boli skôr tienidlom pred prudkými slnečnými lúčmi. V dnešnom poňatí by sme skôr použili výrazu slnečník ako dáždnik. História dáždnikov či slnečníkov teda spadá až do starého Egypta pred 4000 rokmi, kde ich používala elita ako ochranu pred slnkom. Dnes by váš partner vyzeral asi ako blázon, ak by dáždnik nosil iba proti slnku, aj keď nájdu sa aj takí jedinci, ktorí tak chránia svoju belostnú pokožku. V dnešnej dobe je to skôr jarná a tiež jesenná záležitosť.

Aj keď boli dáždniky dávno objavené, ešte na začiatku 16. storočia ich nosili predovšetkým ženy. Prvým mužom, ktorý ho začal nosiť a medzi londýnskou smotánkou najskôr žal opovrhnutie, bol britský cestovateľ a filantrop Jonas Hanway. Ale v londýnskom nečase sa gentlemani začali rýchlo pridávať a pánske dáždniky sa čoskoro stali populárnym a hlavne funkčným doplnkom. To bolo v polovici 18. storočia a dáždniky sa vtedy vyrábali z dreva a poťahovali napusteným plátnom. S oceľovou konštrukciou prišiel v roku 1852 Samuel Fox, ktorý sa inšpiroval dámskym šatníkom – krinolínou a dámskym korzetom. Skladacie dáždniky prišli na scénu až o storočie neskôr.

Pre mužov s rúčkou, ženy skladacie

Pokiaľ ide o mužský dáždnik, zabudnite na skladací. Ten sa lepšie vyníma v našich kabelkách, nie ale v pánskej taške. Vysoký holový dáždnik v ruke pôsobí dôstojnejšie a je hoden dokonalého muža. Taký dáždnik Pasotti z Le Premier zakryje dve osoby naraz a navyše skvele pasuje k jesennému kabátu alebo elegantnému obleku.

Rukoväť z dreva je najlepšia

Už prvé dáždniky sa vyrábali z dreva a napusteného plátna. K tejto tradícii sa teraz výrobcovia dáždnikov zase vracajú, vôňu gaštanového dreva a príjemnej štruktúre rukoväte príde váš muž rýchlo na chuť. Od 19. storočia bola v móde oceľová konštrukcia, ktorá ale nemá na klasickom dáždniku čo robiť. Anglický štýl bude vášmu partnerovi sedieť najlepšie, dáždniky z gaštanového dreva sa dajú kúpiť v mnohých butikoch.

**A čo farba? Čierna to istí*

Dosť už bolo o rukovätiach. S farbou dáždnika si muži väčšinou hlavu nerobia, najčastejšie idú do čiernej. Ak sa kombinuje dáždnik s tmavým oblekom alebo kabátom, tak prečo nie. Niekedy ale nie je od veci zladiť farbu dáždnika napríklad s topánkami. Má váš partner doma tmavo hnedé derby alebo oxfordky? Tak prečo k nim neskúsiť dáždnik napríklad s čokoládovým vzorom alebo vzor v tmavo modrej? Jediné, čomu by sa muži mali vyhnúť, sú veľmi svetlé odtiene a dúhové farby.

Zdroj: pinterest.com

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Martina Hynková. Článok nájdete v kategórii doplnky, módni návrhári a pánske oblečenie.