Kolekcia Cereal Hanuša Lamr prvýkrát na Designbloku 2021

Kolekcia Cereal Hanuša Lamr prvýkrát na Designbloku 2021

9. októbra 2021, Kolekcia Cereal, Hanuš Lamr, Designblok, Designblok 2021

Sponzorovanej odkazy:

Počas prehliadky Designblok 2021, ktorá prebieha od 6. – 10. októbra 2021, predstaví dizajnér a šperkár Hanuš Lamr svoju novú kolekciu s názvom Cereal. Jej prostredníctvom vzdáva hold zdanlivo prostému motívu, v skutočnosti jednému zo základných symbolov ľudskej existencie – obilnému klasu.

Predzvesťou kolekcie Cereal bol objekt Vienok, inštalovaný v Arthausu Designbloku 2020 v Národopisnej expozícii Národného múzea. Za Vienok a kolekciu Noli me tangere bol Hanuš Lamr nominovaný na Czech Grand Design 2020.

Aká je kolekcia Cereal?

Novú, výnimočnú kolekciu šperkov, ktorej poznávacím znakom je pokora a šťastie a návrat k základným hodnotám života, charakterizuje autor nasledovne: „V kolekcii Cereal predstavujem krásu zlatého obilného klasu, zdanlivo jednoduchého a všedného motívu. Obilné lány patria do našej krajiny odnepamäti, bez nich by nebolo múky ani chleba. Obilniny ako človekom zušľachtené trávy sú dodnes jedným zo základných pilierov našej obživy. Taoistický filozof Lao-c 'hovoril, že celý život možno slušne prežiť na malej dedine. To je miesto, kam mierim. Venujme sa obyčajným veciam. Buďme súčasťou našej krajiny. Vráťme sa do miest, kde nám za domom zlatne obilie. “

Hanuš Lamr na prehliadke Designblok 2021

Kolekcia Cereal bude verejnosti po prvýkrát predstavená počas Designbloku 2021 od 6. do 10. októbra 2021 v budove Umeleckopriemy­selného múzea v Prahe ako súčasť výstavného projektu RENESANCE 21, spolu s dielmi spĺňajúcimi kritériá kurátorského výberu.

Aj v Deelive design store

Šperky Hanuša Lamr tu budú doplnené textilnými prácami jeho manželky, výtvarníčky Zlatky Lamrovej. Kolekcia bude uvedená aj v Deelive design store na Smetanovom nábreží v Prahe, alebo v expozícii Heleny Dařbujánovej & DOMU RADOSŤ (Winstona Churchilla 1800, Praha 3). Hlavnou témou 23. ročníka Designbloku je ŠŤASTIE.

Ako šťastie vníma Hanuš Lamr?

„Šťastie je všade okolo nás. V šelestu lístia. V ľahkom závane vetra, ktorý prináša vôňu kvitnúcich jabloní. V úsmeve dieťaťa. V matkinom objatí. V rodine. V stretávaní sa s priateľmi. Vo chvíli odpočinku s mačkou spiacou pri nohách. V zmysluplnej tvorbe. A v množstve ďalších všedných dní. “

Inštalácia Cereal na Designbloku 2021

Autorkou inštalácie je architektka a umelkyňa Karolína Vojáčková. Inšpiráciu našla v jednoduchej prirodzenosti a poetike obilného poľa. "Rovnako ako každé steblo nesie svoje bremeno v podobe klasu, tak sú aj šperky Hanuša Lamr rozmiestnené v poli stebiel. Minimalizmus formy aj farebného riešenia necháva vyniknúť jemnosti a citlivosti šperkárskeho diela. Nad obilným lánom sa potom vznášajú aj výšivky Zlatky Lamrovej ako ľahký vánok a dokresľujú tradíciu rurálnej kultúry, "vysvetľuje Karolína Vojáčková.

Krst kolekcie Cereal

Krst kolekcie a nového katalógu prebehne v rámci Designbloku 2021 vo dvorane Umeleckopriemy­selného múzea (17. listopadu 2, Praha 1) v piatok 8. októbra od 19:00 hod. Okrem Hanuša a Zlatky Lamrových sa môžete tešiť napríklad na vystúpenie dievčenského folklórneho súboru Lada.

Autorkou fotografií kolekcie Cereal a katalógu je uznávaná fotografka a multimediálna umelkyňa Karin Zadrick. Grafické riešenie katalógu je prácou Štefana Červenku.

návrhár a šperkár Hanuš Lamr

Viac čítajte na

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Pavla Jelínková. Článok nájdete v kategórii módne peklo, módni návrhári, ostatné a šperky a hodinky.