Liběna Rochová Moravskej galérii: prierez všetkými jej kolekciami

Liběna Rochová Moravskej galérii: prierez všetkými jej kolekciami

22. septembra 2021, Liběna Rochová, Moravská galéria, prierez kolekciami

Sponzorovanej odkazy:

Ucelený prierez kolekciami od 90. rokov do súčasnosti čítajúce desiatky odevov, topánok, parochní, šperkov či doplnkov – takto nezvyčajne rozsiahlu zbierku sa rozhodla Moravskej galérii v Brne venovať Liběna Rochová. A to nielen vďaka tomu, že je Brno jej rodiskom, a má na neho aj ďalšie osobné väzby, ale tiež kvôli podpore novej vízie riaditeľa Jána Pressa spojené s Umelecko priemyslovým múzeom ako centrom dizajnu a módy.

Liběna Rochová s riaditeľom Moravskej galérie Jánom Pressom

Na pevných historických základoch, ktoré Brno spájajú s textilom a jeho výrobou, stojí idea riaditeľa Moravskej galérie o výraznej úlohe módy v súvislosti s jesenným znovuotvorením novo zrekonštruovaného Umelecko priemyselného mú­zea.

Dizajnová galéria

Budova stojaca na Husovej ulici v Brne so svojimi expozíciami, výstavami a programom sa zameriava na dizajn a jeho jednotlivé druhy. Jedným z nich je práve móda, ale priestor dostane aj porcelán, sklo, keramika či nové technológie a médiá na prezentáciu tvorby súčasných dizajnérov.

Liběna Rochová

Do tohto konceptu zapadá módna tvorkyňa Liběna Rochová hneď niekoľkonásobne. Nápad podporiť tak značným darom Moravskú galériu, konkrétne Umelecko priemyselné múzeum, vzišiel priamo od nej: "Chcela som Moravskej galérii venovať väčšinu mojich kolekcií, tvorbu od deväťdesiatych rokov. Mojím snom je spolu vybudovať niečo ako, múzeum dizajnu a módy '. Myšlienka dozrela pri rannej meditácii, zavolala som pánu riaditeľovi Pressovi a povedala som mu, Dúfam, že mi nedáte košom! ' – a nedal, "smeje sa dizajnérka.

Vybraná tvorba

Vybrané modely z tvorby Liběny Rochovej budú od polovice septembra vystavené v stálej expozícii venovanej súdobej móde v Umelecko priemyselnom múzeu, celú jej tvorbu potom predstaví Moravská galéria v samostatnej retrospektívnej výstave.

Liběna Rochová, ktorá sa preslávila ako v Českej republike, tak v zahraničí, pôsobí na poli módy už od 80. rokov. Venuje sa odevnému dizajnu v jeho plnej šírke a dosiahla na množstvo cien a nominácií. Je zakladateľskou ikonou súčasného návrhárstva a jej meno je synonymom módneho dizajnu v priebehu niekoľkých dekád. Jej úplne špecifická úloha na poli módy prispela aj na mnohé prepojenia k jej dielu, a následne aj k tomu, že sa už dvanástym rokom venuje vedeniu Ateliéru odevu a obuvi na Vysokej škole umeleckopriemy­selnej v Prahe, kde sa stala v roku 2018 profesorkou.

Jej kreatívny prístup k odevnej až výtvarnej tvorbe často dopĺňa obuvou či doplnkami vlastného dizajnu. Výraznými prvkami typickými pre Liběnu Rochovú sú plastickosť objemu, výrazná štruktúra povrchu a väzba s priestorom. Tie sú viditeľné aj v rozmanitosti daru Moravskej galérii: „Rada pracujem s klasickými materiálmi ako sú rôzne druhy hodvábu, vĺn, zmesové materiály, potom je to tiež kov, sklo, plasty, drôty, alebo papier,“ upresňuje autorka.

V novej zbierke pre Moravskú galériu tak nájdeme kolekcie ako napríklad Pocta sklu, Timeless, Dotyky (pre organizáciu DEBRA SR venujúci sa chorobe motýlích krídel), alebo spoločenské róby pre súťažiacich Miss ČR.

Zdroj foto: Liběna Rochová

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Pavla Jelínková. Článok nájdete v kategórii módne peklo a módni návrhári.