Ako spoznať pravú kožu od napodobeniny?

Ako spoznať pravú kožu od napodobeniny?

18. júna 2019, rozdiel, koža, pravá koža, eko koža, napodobeniny kože,

Sponzorovanej odkazy:

Kabelky, tašky, topánky, peňaženky, opasky, alebo hodinkové náramky – to všetko majú Slováci radi v koži. A dopyt po výrobkoch z pravej kože stúpa. Na trhu je ale nepreberné množstvo nekvalitných imitácií. Ako spoznať pravú kožu od lacnej náhrady?

Laik by povedal, že pravá koža bude výrazne drahšia ako imitácia, orientoval by sa tak pri nákupe podľa ceny. Opak je ale pravdou. Lacné imitácie môžu byť často výrazne drahšie ako kvalitná koža. "Výrobcovia imitácie kože doviedli svoju prácu k dokonalosti a ich výrobky sa na prvý pohľad od pravej kože takmer nelíšia. Svoju prácu chcú tiež poriadne zaplatiť. Nie je tak výnimkou, že napríklad kabelka vyrobená z lacného materiálu je vo výsledku drahšia než tá, ktorá je skutočne vyrobená z pravej kože, "* upozornil Ivan Petrov, riaditeľ Brašnári Tlustý a spol.

Na prvý pohľad rozdiel nespoznáte

Spoznať na prvý pohľad rozdiel medzi imitáciou a pravou kožou je takmer nemožné. "Pri väčšine bežných materiálov je problém v tom, že vrchná vrstva je farba a viac či menej ťažký polyuretánový nástrek. Čisto prírodnú kožu, takzvanú, full grain ', v bežnom obchode zákazníci skoro nenájdu, je veľmi drahá. Výrobcovia ale dnes používajú najrôznejšie technológie, aby efekt lícovej kože imitovali. Často veľmi úspešne, rozdiel sa pozná po niekoľkých rokoch, keď sa vrchná vrstva začne odlupovať, z tašky začnú liezť najrôznejšie celulózové výstuhy a materiál popraská, "opísal Ivan Petrov.

Nedokonalosti pravej kože

Koža nie je dokonalá, a práve na to by mal zákazník pri nákupe myslieť. "Na pohľad pre laika spoznať kožu a jej kvalitu je veľmi ťažké. Všeobecne platí, že materiály, ktoré vyzerajú ako plast, majú väčšinou polyuretánový nástrek. Pravá koža sa spravidla spozná tak, že nie je dokonalá, má vrásky, pehy a niekedy aj vrypy. To, že je výrobok označený štítkom, pravá koža ', ešte nič neznamená. Výrobcovia používajú toto označenie často aj na výrobky z podradných usní, "povedal Ivan Petrov.

Eko koža

V posledných rokoch sa na trhu objavuje eko koža, s pravou kožou nemá ale nič spoločné. "Jedná sa o umelý materiál, ktorý je vyrobený ekologickou cestou. Skladá sa z dvoch vrstiev – horná zo stopercentného polyuretánu a ako podklad slúži stopercentný bavlnený úplet. Technológie sú dnes také, že laik na pohmat aj pohľad rozdiel od takzvaných extrudovaných vzorov nespozná, "povedal Ivan Petrov.

Dopyt prevyšuje ponuku

Dopyt po kožených výrobkoch rastie, zákazníci majú ale často väčšie očakávania, ako je výrobok z pravej kože schopný splniť. "Väčšina značiek dnes používa materiály, ktoré sú stabilné, odolné proti vode, oderu, často vzorované – u nich si zákazník môže byť istý, že tieto materiály majú s pravou kožou veľmi málo spoločné. Koža totiž starne, a to nie každému vyhovuje. Dnes majú zákazníci často nereálne očakávania a predpokladajú, že kožený výrobok možno namočiť, že sa neodrie a zostane navždy rovnaký. To potom ale nie je koža, ale práve imitácia, "uviedol Ivan Petrov.

Vyberajte dobre

Aj u výrobkov z pravej kože je potrebné vyberať. Nie všetky sú rovnako kvalitné. Záleží aj na krajine, z ktorej koža pochádza. "V brašnárstve a dizajnových ateliéroch sa najčastejšie používa hovädzia a teľacia useň. To je materiál, ktorý je vhodný ako na drobné výrobky, ako sú peňaženky, tak na kabelky, alebo tašky a opasky. Hovädzia useň je hrubšia, záleží na vypracovaní. Teľacia useň patrí k najkvalitnejším usniam vôbec – používa sa na tie najdrahšie výrobky, je jemná, ale veľmi pevná. Na naše výrobky dovážame hovädziu a teľaciu useň z Talianska, Belgicka, Francúzska, niekedy aj zo Švédska a z USA. V týchto krajinách sú tie najlepšie garbiarne a materiál je najvyššej kvality. Z Ázie, Pakistanu ani z Turecka materiál nepoužívame, kvalitou je totiž výrazne horší, aj keď je niekoľkonásobne lacnejší. Minulý rok sme doviezli niekoľko ton hovädzej a teľacej usne. Vyrobilo sa z nej viac ako 20 tisíc výrobkov, "opísal Ivan Petrov.

Aj keď už je možné pravú kožu cenovo porovnať s lacnými imitáciami, stále patrí k veľmi drahým materiálom. "Materiály, ktoré používame, sa cenovo pohybujú od 70 do 130 eur za meter štvorcový. To znamená, že napríklad na jednej taške je len hlavného materiálu za zhruba 200 €. V cene nie je zahrnutá podšívka, kovania, zipsy a ďalšie doplnky, preto sa ceny výrobkov z pravej kože stále pohybujú dosť vysoko, "uzavrel Ivan Petrov.

Zdroj foto: Brašnári Tlustý a spol., Pixabay.com

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Pavla Jelínková. Článok nájdete v kategórii doplnky a topánky, obuv.