Nike Adapt BB: ako samošnurovanie zmení svet?

Nike Adapt BB: ako samošnurovanie zmení svet?

29. januára 2019, Nike, NikeAdapt, samo šnurovanie, Nike Adapt BB, FitAdapt

Sponzorovanej odkazy:

Nike Adapt, ako najdokonalejšie riešenie súčasnosti od Nike, má premiéru v podobe Nike Adapt BB. To sú elegantné športové topánky navrhnuté tak, aby poskytovali skutočne dokonalé prispôsobenie pre každého basketbalistu pomocou samo šnurovania.

Ďalším krokom bude uvedenie technológie Nike Adapt do ďalších športov a lifestylových produktov. K dosiahnutiu správneho spojenia výkonnosti topánky je zároveň osobné a komplikované.

Napríklad basketbal

V priebehu hry sa noha môže zväčšiť takmer o polovicu jednej veľkosti. Zabezpečiť, aby sedela hráčovi vždy a bola pohodlná v každom okamihu hry je zložitá úloha. Pátranie po dokonalom upevnení nohy v atletickej obuvi sa môže zdať ako nedosiahnuteľný cieľ, pretože potreby nohy sa menia v danom okamihu na základe charakteristík jednotlivých športov, doby trvania hry a konkrétnych pohyboch, ako je napríklad zavesovanie do koša.

„Vybrali sme basketbal zámerne ako prvý šport pre uplatnenie technológie Nike Adapt tiež kvôli požiadavkám, ktoré športovci na svoje topánky majú,“ hovorí Eric Avari, viceprezident Nike Creative Director of Innovation. „Počas bežnej basketbalovej hry sa športovcova noha mení a možnosť rýchlo zmeniť upevnenia tým, že topánka povolí, aby umožnila ľahší prietok krvi, a znovu sa utiahla pre lepšiu výkonnosť, je kľúčovým prvkom, o ktorom sa domnievame, že dokáže zlepšiť športovcov pocit z hry . “

Inovatívne Nike topánky

Vylepšenie upevnenia nohy v topánke je jednou z radu zásadných inovácií v Nike – v minulosti tomu boli Huarache, Flywire a Flyknit. Žiadna z nich však pravdepodobne nebola tak zásadná ako predstavenie Nike HyperAdapt 1.0 v roku 2016. Išlo o prvú Nike viacúčelovú výkonnú obuv s inovovaným šnurovaním.

Nike Adapt

V Nike dnes našli nové pokročilejšie riešenie: Nike Adapt, čo je platforma, ktorá vytvára skutočne prispôsobiteľnú kombináciu pokročilého systému šnurovania, mobilnej aplikácie a neustále aktualizovaného firmvéru, ktorý je súčasťou novej basketbalovej topánky Nike Adapt BB.

Ako topánka funguje?

Keď sa hráč obuje do Nike Adapt BB, špeciálny systém a výbava snímajú napätie, ktoré noha potrebuje, a prispôsobí sa tak, aby bola topánka pohodlná a noha maximálne upevnená. Šnurovanie pod chodidlom je schopné vyvinúť silu až 15 kg (približne rovnakú ako u štandardného padáku), čo pomáha zaistiť nohu v celej rade pohybov.

Tu vstupuje do hry technológia FitAdapt – pomocou aplikácie v smartphone , alebo manuálne môžu hráči pridať rôzne nastavenia podľa toho, čo počas hry potrebujú. Napríklad počas timeoutu môže hráč uvoľniť topánku a potom ju znova utiahnuť. V chystanom vylepšení možno nastaviť aj rôzne úrovne utiahnutia podľa druhov prípravy a rozcvičenia. Navyše možno firmware technológie FitAdapt aktualizovať hneď, akonáhle budú novinky k dispozícii.

Nike Adapt BB

Model Nike Adapt BB má vonkajší povrch z vysoko odolnej látky Flyknit, zatiaľ čo vnútro je z materiálu QuadFit, ktorý sa poddá nohe a perfektne priľne. Pena Cushlon v podrážke poskytuje chodidlu potrebnú podporu a pohodlie pre výkonnostný šport.

Päťka odlišností Nike Adapt BB od Hyperadapt 1.0

  1. FitAdapt: pretvorenie systému šnurovacieho mechanizmu, ktorý využíva technológiu inteligentných telefónov.
  2. Nike Adapt aplikácie: Digitálna platforma pre zaistenie dokonalého priľnutia, optimalizovaná pre neustále vylepšovanie a aktualizácie. Možnosť personalizovať farebnosť topánok vďaka špeciálnym LED farbám.
  3. Možnosť uložiť si svoje personalizované nastavenia: čoskoro bude k dispozícii možnosť uložiť si ideálne priľnutie podľa toho, čo vám sedí najviac.
  4. Aktualizácia firmvéru: Prvýkrát je možné si Nike produkty, ktoré pracujú so smartphonovou technológiou, aktualizovať tak, aby ste mali vždy čo najaktuálnejšie a najnovšie technologické novinky.
  5. Polovičná cena: Nike Adapt BB je balíkom všetkých dostupných technológií za polovičnú cenu než predchádzajúce HyperAdapt 1.0.

Ako sa testovalo?

Podobne ako u HyperAdapt 1.0 bola technológia Nike Adapt BB overovaná záťažovými testami, intenzívnymi teplotami, testami životnosti, ktoré mali desiatky tisíc cyklov, testy nepremokavosti, ktoré simulovali tie najspotenejšie nohy na svete, a širokú škálu mnohých ďalších testov.

Nike Adapt BB v číslach

  1. 30,000 nárazov a tlaková záťaž 786 libier
  2. 2,900 náväzných cyklov šnurovania, od úplného uvoľnenia po dokonalé utiahnutie
  3. 40,000 stlačení tlačidla
  4. 5,000 cyklov výkyvov v členku zľava doprava
  5. 45C pri 85% vlhkosti vzduchu
  6. 300 l vody počas 3 minút
  7. 480 km behu

Bolo ale potrebné topánku otestovať aj v podmienkach hry. Tím dizajnérov Nike teda pozval elitnú skupinu profesionálnych hráčov, vrátane Jayson Tatuma z Boston Celtics, do svetového sídla Nike v Oregone, kde prebiehali tréningové zápasy a skúšobné obdobie, kedy technológie testovali v praxi.

„Pôvodný insight Billa Bowermana bolo, že priľnutie topánky je základom 100% atletického výkonu,“ dopĺňa Eric Avari. „Nike Adapt BB pomáha športovcom nájsť svoju vlastnú ideálnu topánku a poskytuje nekompromisné upevnenie po celú dobu hry. Vedeli sme ale, že to bude smerodajné až potom, čo to vyskúšajú tí najlepší hráči. “

Jayson Tatum Nike Adapt BB už vyskúšal

„Byť jedným z prvých športovcov, ktorí topánku vyskúša a ucíti, čo znamená budúcnosť basketbalu v Nike, pre mňa znamená veľa. To, že môžem cez aplikáciu a stlačení tlačidla meniť farby, vidieť percentá batérie na mobile… je to proste cool. “

Kam to všetko mieri?

Nike Adapt BB je prvý neustále aktualizovaný produkt spoločnosti Nike práve vďaka blízkemu symbiotickému vzťahu medzi digitálnou aplikáciou a aktualizáciou firmvéru. Systém FitAdapt zaistí kvalitu priľnavosti a upevnenie nohy v basketbale, ďalším krokom bude uvedenie FitAdaptu do ďalších športov a lifestylových produktov, z ktorých každá má jedinečné požiadavky v rôznych prostrediach.

Technológia FitAdapt bude k dispozícii v Nike Adapt BB od februára 2019. Živý stream Nike Adapt BB sa objaví na Twitch tu .

Zdroj foto: Nike

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Pavla Jelínková. Článok nájdete v kategórii módni návrhári a značky a značkové oblečenie.