V Amsterdame sa žije viac podľa plánu ako v Česku hovorí Marie Rejfová

V Amsterdame sa žije viac podľa plánu ako v Česku hovorí Marie Rejfová

4. decembra 2018, Marie Rejfová, rozhovor, re-ams

Sponzorovanej odkazy:

Nečakané materiály, zmyselnosť, kult tela aj dekadencia. Sila, kvalita, vycibrenosť aj výrazné farby v geometrických vzoroch. To je label Márie Rejfovej, úspešnej návrhárky, umelkyne aj vysoko oceňovanej technickej dizajnérky, ktorá od roku 2015 v Amsterdame vlastní svoj vlastný label ma re – Ams.

O tom sme už na Luxurymag.cz písali . Holandsko je známe tým, že je veľmi napred čo sa ekológie týka, pravé kožušiny sa nepredávajú a zakázané sú aj párty balóniky.

ma re – Ams

O tom všetkom a tiež o materiáloch, ktoré využíva a ako sa českej návrhárke v Holandsku tvorí, je zaujímavý rozhovor s kreatívnou Máriou Rejfovou.

Žiješ v Amsterdame. O Holandsku sa všeobecne vie, že je veľmi napred, čo sa napríklad ekológie týka. Aké sú trendy materiálov a využívaš ich? Trendom sú recyklované a organické materiály. Ostatné musí byť ekologicky zodpovedne farbené a tlačené. Ja používam textílie z recyklovaných plastových komponentov (polyestery a polyamidy), textílie vyrobené zo starých textílií. Materiály odoberám u veľmi špeciálnych výhradne talianskych a francúzskych firiem, ktoré zaručujú produkciu pod ekologicky zodpovedným dohľadom.

A ako sa v Amsterdame žije? Je to viac disciplinované ako v Čechách a veci tu proste idú podľa plánu. Úrady navyše veľmi podporujú malých podnikateľov. Ale chýba mi príroda a priestor, ktorého mám v Čechách ďaleko viac – mám statok v Dolanoch u Jičína v Českom Raji. Tam by som chcela mať raz štúdio. V Amsterdame mám ale vlastný byt s miliónovým výhľadom na more a hausbóty. Ja už vlastne nepatrím ani do Čiech, ani do Holandska, zakaždým, keď som v jednej z nich, tak mi niečo chýba z tej druhej.

Ako si sa tam vôbec dostala, vďaka štúdiu? Áno, vďaka štúdiu na Gerrit Rietveld Academie, kde som študovala módu a textil. V Prahe som chodila na vyššiu odbornú školu odevného návrhárstva a na výmennom pobyte v Amsterdame mi holandská strana ponúkla štúdium tam.

A prečo si zostala? Po štúdiu som mala hneď stáž v International Dance Theatre of Amsterdam a potom nadväzovala stáž u Puma Black Label. V Čechách pre mňa nebola práca a v Holandsku už som mala zázemie v módnej brandži. Vďaka tomu, že som bola všeobecne technicky zdatná v móde, tak som si celkom jednoducho našla miesto ako technický návrhár. Každý by tu chcel totiž navrhovať, ale nikto nevie ušiť. Ako na chirurgii „Našili by oko na zadok a ešte by chceli, aby mrklo“.

Vo svojej kolekcii využívaš tiež materiál Steiff od výrobcu slávnych medvedíkov. Je to klasika a ja klasiku milujem. Je to nemecká kvalita a ja si stojím za kvalitou produktu na prvom mieste. Tiež mi to príde ako super vtip (ako dieťa máš medvedíka ako nerozlučného priateľa, a v dospelosti kabát). Ako feministka tiež obdivujem zakladateľku firmy Steiff a jej príbeh.

Na fotografiách vidíme Janu Plodkovú, povedz nám niečo o vašej spolupráci. Janinka je moja kamarátka a spolužiačka už od gymplu. Už naši rodičia spolu chodili do školy a na zábavy a potom sme spolu dlho robili študentské divadlo. Bolo to super! Jana je moja múza, veľmi pekne sa s ňou pracuje, je to profík a kamoška. Veľmi ju obdivujem!

Využívaš umelé kožušiny, aký je tvoj vzťah a postoj k pravým kožuchom? Hrôza – neznášam ich a sú tak „nemoderné“! Mám lepší vzťah so zvieratami ako s ľuďmi. Mám koňa Goru už 27 rokov a 3 hrdzavých kocúrov – Rys II., Junior a Rys III.

Tým si asi svoj názor na pravé kožušiny opísala? Použitie pravej kožušiny je známe už od praveku, ale to bol rovný boj medzi človekom a zvieraťom. Nesúhlasím so zvieracími farmami, o čom tento biznis je. Teraz už máme takú technológiu, že môžeme napodobniť zvieracie kožuchy z vlny iného zvieraťa, takže sa jedná stále o pravú kožušinu, ale bez masakru.

Môžeš porovnať českú a holandskú klientelu a štýl? Holanďanky sú pragmatickejšie, športovejšie a šetrnejšie, chcú viac vyzerať ako podľa nejakého modelu. Nemajú toľko vkusu, sú konceptuálne a studené. Vo svojej zóne nosia stretch jeans, koženú bundu a tenisky. Češky majú radi ženskú módu, nosia sukne a šaty. Potom sú tu ale aj také Holanďanky, ktoré majú chuť sa obliecť a nezaujíma ich cena. V Amsterdame je tiež vďaka turizmu veľa skvelých concept stores.

  • Úvodné foto: návrhárka Marie Rejfová pri práci
  • Zdroj foto: Marebymarie.com

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Pavla Jelínková. Článok nájdete v kategórii módne peklo, módni návrhári a ostatné.