Čo majú spoločné Metráž, Adéla Fejtková, Monika Drápalová a Václav Jirásek?

Čo majú spoločné Metráž, Adéla Fejtková, Monika Drápalová a Václav Jirásek?

21. júla 2018, Monika Drápalová, Dotyk-Odtlačok, Václav Jirásek, Metráž

Sponzorovanej odkazy:

Máme pre vás nové kolekcie Metráž + Monika Drápalová a Dotyk – Odtlačok na fotografiách Václava Jiráska. Nová séria fotografií, ktoré pre Metráž nafotil Václav Jirásek, držiteľ ceny Czech Grand Design 2017 v kategórii Najlepší fotograf.

Václav Jirásek k tejto už druhej spolupráci so značkou Metráž poznamenáva: „Snažil som sa vyhnúť konvenčnému foteniu módy na profesionálnych modelkách a chcel som pracovať s dievčatami, ktoré sa na výrobe a návrhoch produktov Metráž podieľali. Išlo mi tiež o to, predstaviť ich ako tím, ktorý spoločne funguje podobne ako športové tímy. A tiež som z nich chcel urobiť tak trochu ,hviezdy', aby sa mohli potenciálni zákazníci Metráže s autorkami stotožniť. “

Posledné dve kolekcie, ktoré Václav Jirásek zachytil na fotografiách, vznikli v spolupráci s módnou dizajnérkou Monikou Drápalovou (kolekcia Metráž + Monika Drápalová) a šperkárky Adelou Fejtkovou (kolekcia Dotyk – Odtlačok).

„Kolekciu v spolupráci so ženami z dielne Metráž som chcela pojať ako priestor pre ich sebarealizáciu,“ hovorí dizajnérka Monika Drápalová, ktorá sa v kolekcii pokúsila zaznamenať osobnú individualitu žien. Podarilo sa to vďaka pôvodnému vzoru, ktorým bola potlačená textilná metráž.

Návrh vznikal spoločnou maľbou na papieri v reálnej veľkosti. V tejto abstraktnej maľbe každá zo žien zanechala svoju stopu v podobe ťahov štetca. Výsledkom tejto spolupráce je kolekcia šiat a topov z prírodných materiálov, ktoré sú vďaka pôvodnému vzoru jedinečné – každý kus je tak trochu originál.

Kolekcia strieborných šperkov Dotyk Odtlačok vznikala paralelne s kolekciou Metráž + Monika Drápalová. Metráž vďaka nej vstúpila do novej tvorivej oblasti, ktorou je práca s drahým kovom. Tá ženám v tiesni umožnila opäť iným spôsobom pracovať s vlastnou kreativitou a prenášať svoj vnútorný svet do ušľachtilého materiálu.

Voľným modelovaním hmoty, pod vedením šperkárky Adely Fejtkovej, sa stali autorkami motívov následne uchovaných a reprodukovaných v striebre. Adéla Fejtková k tomu dodáva: „Pôsobivosť každého šperku je umocnená priznanou jemnou štruktúrou dotykov a odtlačkov prstov každej zo žien.“

Na realizácii sa podieľali

  • fotograf: Václav Jirásek
  • asistent fotografa: Filip Györe
  • modelky: Patrika, Lucie, Linda (Metráž)
  • make-up: Kateřina Koki Mlejnková
  • styling: Monika Drápalová, Kateřina Jungová
  • Pragovka Art District, Kafe Pragovka a Fresh Labels
  • Klára Kvízová a Radek Brúsil

Metráž je chránená pracovná dielňa pre ženy, ktoré sa ocitli v ťažkej sociálnej situácii. Vznikajú tu dizajnové doplnky a móda, ktoré spoluvytvárajú ženy ohrozené sociálnym vylúčením, násilím, bezdomovstvom a chudobou. Cieľom projektu je týmto ženám pomôcť – poskytnúť im prostredníctvom tvorivej práce podporu, motiváciu, know-how a možnosť zárobku.

Zdroj foto: Václav Jirásek

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Pavla Jelínková. Článok nájdete v kategórii dámske oblečenie, módni návrhári, ostatné a šperky a hodinky.