5 faktov, ktoré by ste o micelárnej vode mali vedieť

5 faktov, ktoré by ste o micelárnej vode mali vedieť

3. júla 2018,

Micelárna voda je kozmetický prípravok, obsahujúci drobné olejnaté čiastočky (micely), ktoré plávajú v mäkkej vode. Tieto čiastočky sú „naprogramované“ tak, aby zachytávali a odstraňovali nečistoty z pokožky bez toho, aby sa podráždila alebo vysušila. Toto je nutný základ – čo ešte by ste ale mali o micelárnej vode vedieť?

Pôvod

Ak by sme sa vydali po stopách výskytu micelárnej vody, dostali sme sa až do Francúzska a roku 1918. Práve obyvatelia Francúzska, konkrétne hlavného mesta krajiny (Paríž), používali micelárnu vodu ako náhradu za tvrdú vodu. Tvrdá voda, respektíve jej vlastnosti, totiž pleti vôbec nevyhovuje – zbavuje ju jej prirodzenej ochrannej bariéry a môže zhoršiť prejavy akné, ekzémy, dermatitídu či rosaceu.

Skvelý čistič

Ak si pomocou micelárnej vody odstránite make-up večer, budete jej pozitívne účinky cítiť ešte na druhý deň ráno. Ale ani po zobudení sa micelárnej vode nevyhýbajte, veď aj ranný make-up si zaslúži aplikáciu na dokonale čistú pleť.

Micelárna voda ale nie je všemohúca a napríklad vodotesnú maskaru s ňou neodstránite. Pravdou tiež ostáva, že z ceny niektorých vôd sa vám možno trochu zakrúti hlava. Vezmite však do úvahy cenu všetkých výrobkov, ktorými si bežne čistíte tvár, a suma za micelárnu vodu razom nebude vyzerať tak strašne.

Ako sa používa?

Čistiaci proces je až pozoruhodne bezproblémový. S micelárnou vodou sa vyhnete nudnému čakaniu, oplachovaniu či dokonca opakovaniu kúry, nehovoriac o exfoliačných, tonických či hydratačných cykloch, ktoré je nutné sledovať, aby ste dosiahli ideálny stav vašej pleti. Micelárna voda sa jednoducho aplikuje a je to. Dokonca nevyžaduje ani opláchnutie! Metóda používania micelárnej vody je vskutku jednoduchá, záleží však aj na konkrétnom výrobku. Distribútori totiž do pôvodného vzorca pridávajú vône (aby sa odlíšili od konkurencie), rôzne oleje či dokonca iné čistidlá, no nie vždy je to na prospech veci.

Fakt je to len voda?

Väčšina ľudí odmieta kupovať produkt označený ako „voda“. Majú pocit, že stačí len otočiť kohútikom, odliať si pohár a rovnaký výsledok je na svete. A takmer zadarmo. Tak to ale nie je. Micelárna voda obsahuje špeciálne oleje, používané vďaka svojej schopnosti viazať sa na nečistoty a odstraňovať ich. Existuje veľa variant tohto produktu, no oplatí sa držať tých relatívne jednoduchých a overených.

Univerzálna a liečivá

Niektoré čistiace prostriedky sú špeciálne vyrobené pre konkrétne typy a stavy pokožky. To však nie je prípad micelárnej vody. Môžu ju totiž používať ľudia s rôznymi typmi a stavmi pokožky. Micelárna voda sa dokonca osvedčila aj ako doplnok liečby akné a skvele na ňu reaguje aj dehydratovaná pokožka. Osobám, ktoré trpia akné, sa odporúča používať micelárnu vodu ako večerný čistiaci prostriedok – výborne totiž dokáže vyčistiť zanesené póry, prapôvodcu všetkých akné „výbuchov“. Vyčistite póry a vaša tvár sa rozjasní.

Autorom článku je Inzerce. Článok nájdete v kategórii parfémy a kozmetika.