Česká dizajnérka mieri znovu do New Yorku

Česká dizajnérka mieri znovu do New Yorku

3. apríla 2018, Iva Pfeiffer, návrhárka, dizajnérka, česká návrhárka, New York, Translations

Sponzorovanej odkazy:

České centrum na Manhattane sa v deň svätého Valentína premenilo na módnu expozíciu Ivy Pfeiffer. Iva je česko-austrálska návrhárka, ktorá do svojich modelov premieta inšpiráciu z celého sveta a so svojou kolekciou Translations sa tiež zaradila k účastníkom newyorského fashion weeku 2017. V rámci výstavy neskôr dizajnérka predstavila tiež svoju novú kolekciu Belonging.

České centrum ožilo

Bohemian National Hall, teda Česká národná budova na Manhattane, sa na najromantickejší deň v roku stala miestom konania zaujímavého workshopu o drevotlači a modrotlači. Spolu s Ivou Pfeiffer ho záujemcom približovala Petra Valentová, česko-americká výtvarníčka. V rámci Czech Heritage Night sa potom v nedeľu 25. februára konalo tiež exkluzívne predstavenie návrhárkinej kolekcie Belonging. Tá zaujala elegantnými modelmi z luxusných materiálov, ktoré pochádzajú väčšinou z Indie, Talianska či Ďalekého východu. Srší z nich nadčasovosť a kvalitné spracovanie, ktoré sú pre návrhárku kľúčové. Iva Pfeiffer však nezabúda ani na životné prostredie a veľmi aktuálnu tému udržateľnosti. "Veľkou satisfakciou je však pre mňa tiež nasledovanie filozofie fair trade, udržateľnosti a transparentnosti mojich zdrojov. Teda vedieť, odkiaľ skutočne pochádza. Kto ich vyrába a za akých podmienok. Najradšej používam veľmi kvalitné eco friendly materiály. O to ťažšie však je nájsť, nenechať sa strhnúť neetickou, hromadnou zahraničnou produkciou, ale stále sa držať svojej filozofie a ešte zostať elegantná. To je moja výzva, "vysvetľuje.

Cesta k tradíciám

A prečo sa workshop venoval práve modrotlači a drevotlači? Iva Pfeiffer vo svojom živote často pracovala a pobudla v najrôznejších krajinách sveta. Aj tak zbiera informácie o najrôznejších, napríklad i menej známych tradičných technikách, ktoré následne rada predstavuje v modernejšom poňatí. Pri tvorení kolekcie Translations sa nechala inšpirovať cestou do Indie, ale práve dve tieto zvolené techniky sú známe aj v rodnej krajine návrhárky, kde je dokonca technológia modrotlače zapísaná na zozname UNESCO. Tkaniny použité v kolekcii Translations sa snažia poukázať na to, že každé stretnutie s iným človekom potrebuje formu prekladu rovnako, ako prekladáme cudzie jazyky. Dizajnérka sa tak pomocou módy snaží „preložiť“ rozdiely a tradície rôznych kultúr.

Foto: Iva Pfeiffer

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Jana Krajčová. Článok nájdete v kategórii dámske oblečenie a módni návrhári.