Ako sa správne starať o diamantové šperky?

Ako sa správne starať o diamantové šperky?

4. mája 2017, Diamonds International Corporation, DIC, šperky, diamanty, diamantové šperky, zásnubné prstene, starostlivosť, čistenie, uloženie, skladovanie, nosenie, drahé kamene, údržba

Sponzorovanej odkazy:

Česká spoločnosť Diamonds International Corporation (DIC) sa od roku 2005 zaoberá predajom investičných diamantov a výrobou vlastných luxusných remeselných šperkov. Jej pôsobnosť je nielen v Českej republike, ale aj na Slovensku, v Bulharsku a Spojených arabských emirátoch. DIC je tiež tvorcom diamantových koruniek pre súťaže Miss Universe a Miss USA. Okrem toho je členom diamantových búrz v Dubaji a Antverpách. Preto nemôžeme byť na pochybách, keď táto spoločnosť radí, ako sa správne starať o šperky a obzvlášť o tie s najtvrdším nerastom.

Hoci sa môže zdať, že keď sú diamanty jednou z najtvrdších látok vôbec, sú úplne nezničiteľné, ale opak je pravdou. S diamantovými šperkami je potrebné zaobchádzať opatrne, pretože na seba pri nosení viažu okolitú mastnotu a kamene sa tak môžu uvoľniť zo svojho puzdra a vypadnúť.

Najčastejším príkladom diamantového šperku je bezpochyby zásnubný prsteň a ten si samozrejme zaslúži dôslednú starostlivosť. Nielen, že by mohol byť drahý kameň navždy stratený, je dôležité starať sa aj o lesk a trblietanie šperku. Tí z vás, ktorí diamantový šperk vlastníte, by sa mali sústrediť na tri dôležité faktory, ktorými sú správne uloženie, čistenie a vhodné každodenné nosenie. Hoci si to možno neuvedomujeme, tak počas dňa prevádzkujeme neskutočne mnoho aktivít, ktoré môžu byť pre šperky úplne zásadné. Nepriateľom môže byť napríklad na prvý pohľad neškodný pleťový krém či iná kozmetika. Tie obsahujú totiž mastné zložky, ktoré na seba diamanty viažu. Šperky je teda potrebné nastoknúť na prst až po použití týchto produktov. Rovnako tak je tomu aj u mydiel a chlórovanej vody v bazéne.

Ak diamantové šperky nenosíte dennodenne a šetríte si ich len pre zvláštne príležitosti, mali by ste zvážiť, aký úložný priestor pre ne zvolíte. Každý jednotlivý kúsok by mal mať svoje vlastné miesto, ktorým môže byť napríklad aj škatuľka, ktorá je vyplnená podšívkou či bavlneným vankúšikom. Šperky by sa totiž nemali voľne pohybovať a dotýkať, aby ste zabránili ich vzájomnému poškriabaniu. Ďalším variantom môžu byť aj vrecká so zipsami.

Keď sa povie starostlivosť o šperky, tak všetkých z vás iste ihneď napadlo čistenie. Diamanty potrebujú špeciálnu údržbu a určite ich neskúšajte čistiť doma sami podľa najrôznejších odporúčaní napríklad z internetu. Určite sa obráťte na odborníka, ktorého by ste mali navštevovať každého polroka, kedy by sa mal diamant čistiť ultrazvukom a byť riadne skontrolovaný, či drží presne na svojom mieste. Takúto službu môžete využiť aj v showroomoch spoločnosti DIC, kde sa tento servis poskytuje úplne štandardne. Vaše klenoty tu zlatník vyčistí na mieste na počkanie.

Zdroj: DIC

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Hedvika Fajkusová. Článok nájdete v kategórii šperky a hodinky.