Máte radi retro? Tak nezmeškajte Retroden!

Máte radi retro? Tak nezmeškajte Retroden!

23. januára 2017, Retroden, Národné múzeum, Praha, módna prehliadka, Lazy Eye, retro móda, dámska retro móda

Sponzorovanej odkazy:

Nahliadnuť do minulosti môže byť zábava, poučenie i inšpirácia. A to všetko vám ponúka Retroden. Nesmrteľná línia 50.rokov ovládne interiér Národného múzea v Prahe.

Zaujíma vás, ako asi vyzerali legendárne módne prehliadky Christiana Diora? Čo sa skrývalo za jeho umením vytvarovať módu päťdesiatych rokov do oblých línií, osích pásov a bohatých sukní?

Odpovede pozná zaujímavá a atraktívna tématická výstava Retroden, usporiadaná v Národnom múzeu v sobotu 28. januára 2017. Súčasťou programu Retroden je tiež módna prehliadka viac ako štyroch desiatok modelov. Nepôjde síce o žiadne súdobé módne výstrelky, avšak nad mnohými šatami, ktoré definovali dokonalosť a eleganciu, sa aj dnes tají dych.

V čom je ich kúzlo? A je možné podobného ideálu ženskosti dosiahnuť aj v súčasnosti? „Zatiaľ čo v prvej polovici 50. rokov bola československá móda veľmi ovplyvňovaná ideológiou, v druhej polovici dochádzalo k návratu k svetovým trendom. Džínsy, lodičky na ihličkách či moderné prádlo si československé ženy ešte dlho kúpiť nemohli, ale ušiť šaty podľa obrázku z časopisu dokázali buď samy, alebo za pomoci krajčírky, ktoré ani po zániku živností úplne nezmizli.“ Hovorí k tomu kurátorka novodobej módy Národného múzea Viera Burianová.

A autorka predstavovanej dobovej kolekcie, návrhárka Hana Noble ju dopĺňa s tým, že „klasická elegancia a ženskosť sa nevylučuje ani s aktuálnymi módnymi trendmi a šaty inšpirované dobovou módou možno dobre kombinovať“.

Úlohy modeliek sa medzi inými zhostia aj známe tváre – speváčky Tonya Graves, či herečka Tereza Hofová. Návštevníci na komentovanej módnej prehliadke obdržia minikatalog prezentovaných modelov známych z prehliadok haute couture. A mimoriadnu atmosféru podčiarkne aj samotné miso prehliadky – niekdajšia budova Plodinovej burzy, ktorú po prestavbe podľa návrhu Karola Pragera využívalo Federálne zhromaždenie a dnes je sídlom Národného múzea v Prahe.

Program Retrodňa 28. januára 2017 od 11.00 do 17.00 h

  • 11.00 – 17.00 h – Kvíz na módnej retrovlne – každého záujemcu, ktorý dobre odpovie na súťažné otázky, čaká odmena na pamiatku.
  • 11.00 – 16.00 – Hráme sa na návrhára
  • 13.00 – Komentovaná prehliadka výstavy Retro
  • 14.00 – Prednáška „Móda v špirále času“, kedy návštevníkov autorka mnohých kníh o móde Jana Máchalová zoznámi s retro trendmi súčasnosti i minulosti a predstaví odev ako kultúrnu metaforu, nástroj tvorby identity aj sociálnu zbraň.
  • 15.00 Tombola – výherca hodnotných cien bude vylosovaný zo všetkých správne vyplnených kvízových tiketov.
  • 16.00 – Do sveta retromódy v štýle 50. rokov vás zavedie módna prehliadka novej kolekcie značky Lazy Eye.

Pre účasť na módnej prehliadke a tématickom Retrodni pritom stačí zakúpenie bežnej vstupenky na prebiehajúcej výstave Retro.

Partneri Retrodňa sú Lazy Eye, Dermacol, Make Up Inštitút, modistka Jolana, Nila, Bella brutto, Kazeto, Česká sieťovka, Procter Gamble.

Zdroj foto: Lazy Eye

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Pavla Jelínková. Článok nájdete v kategórii dámske oblečenie, módni návrhári, ostatné, topánky, obuv, vlasy a účesy a značky a značkové oblečenie.