Plus size - fenomén, ktorý valcuje svet. Poznáte ho?

Plus size - fenomén, ktorý valcuje svet. Poznáte ho?

2. februára 2016, plus size, modeling

Sponzorovanej odkazy:

Plus size je vskutku fenomén doby. V zahraničí. Len u nás sa o ňom veľa nevie. O plus size modelingu a všetkom okolo som sa rozprávala so Simonou Šedou, začínajúcou plus size modelkou. Má má za sebou nafotenie katalógu pre jednu nemeckú značku, účasť na showroome v Nemecku a módne prehliadky v rámci plus size fashion weeku v Berlíne, kde predvádzala pre značky ako Sheego, Anna Scholz, Doris Streich či Mable.

Dokážete čitateľom povedať, čo to vlastne plus size je?

Oficiálne sa za plus size považuje konfekčná veľkosť 38 a vyššie. Znie to asi trochu zvláštne, keď slečna, ktorá oblieka veľkosť 38, je vlastne plus size. Ja osobne to ale vnímam iba ako označenie, ktoré odlišuje väčšie konfekčné veľkosti od tých menších, ktorým hovorme napríklad mínus size.

Viete kde, ako a prečo plus size vznikol, niečo o jeho pôvode?

Keď nad tým rozmýšľam, tak plus size sa vo svete módy objavil skôr ako mínus size a prvé modelky by určite nespĺňali kritériá súčasného módneho priemyslu. Na druhú stranu modeling je považovaný za profesiu asi od konca 50. rokov minulého storočia, a to už pomaly prichádza éra Twiggy a ďalších veľmi chudých modeliek. Pár modelingových agentúr zastupovalo plus size modelky už od 80. rokov, ale jednalo sa skôr o výnimky. V zahraničí, predovšetkým v Amerike či Británii, sa plus size začal výraznejšie presadzovať asi pred 10 rokmi.

Ako plus size v reáli funguje?

Princípy sú rovnaké ako v klasickom modelingu. Rozdiel vidím v tom, že plus size modeliek je menej ako tých klasických, takže by sa mohlo zdať, že je menšia konkurencia, čo ale podľa môjho názoru nie je pravda, pretože v plus size je aj menej príležitostí.

Aký je rozdiel medzi normálnou modelkou a plus size modelkou?

Predovšetkým v telesných proporciách, kedy u normálnej modelky by nemal obvod cez boky presiahnuť 90 cm. U plus size nedokážem povedať, aké sú „ideálne“ miery, ale minimálna výška je 170 cm, skôr 172 cm. V plus size je väčšia rozmanitosť, ktorá sa odvíja od väčšieho rozpätia možných konfekčných veľkostí, keď najmenšia je vyššie spomínaná 38.

Ako sa dá stať plus size modelkou?

Najčastejší spôsob je kontaktovať nejakú modelingovú agentúru, ktorá zastupuje aj plus size modelky, poslať im svoje fotky tváre a postavy a pripojiť k tomu informácie o výške, mierach a veku. Ja sama som u agentúry Plus Size Models CZ , ktorá ako prvá v ČR zastupuje výhradne plus size modelky.

A ako ste sa k plus size modelingu dostala vy?

Keď mi bolo asi 14 rokov, vybrala si ma jedna agentúra zastupujúca klasické modelky, ako tzv. new face. Počas puberty som ale, ako už to tak býva, získala ženské krivky a už som zďaleka nespĺňala kritériá klasického modelingu. Vyskúšala som rôzne nezmyselné diéty, ktoré však nikam neviedli a pomaly som sa lúčila so svojím snom. Asi pred dvoma rokmi som sa na internete dočítala, že existuje aj plus size modeling, tak som neváhala a uvedomila niekoľko modelingových agentúr.

Čo plus size modeling obnáša?

Ako prvé ma napadlo čakanie. Čakanie než sa dostanete na rad na make-up, na vlasy, na to, až si návrhár rozmyslí doplnky k outfitu alebo či si práve vás vyberie klient. To si vyžaduje často veľkú dávku trpezlivosti. Myslím, že obnáša naskrz rovnaké veci ako klasický modeling.

Čím vám učaroval plus size modeling?

Predovšetkým myšlienkou, že každá žena je krásna. Prečo sa stresovať rôznymi diétami s cieľom vyzerať ako 14 ročné dievčatko? Niektoré ženy majú extrémnu štíhlosť v génoch, ale väčšina z nás to tak nemá. Nemôžeme byť všetky rovnaké a vyzerať ako cez kopirák.

Prečo je dobré prezentovať článok, módu e-shopu, značku plus size modelky?

Ženy chcú vidieť oblečenie, ktoré budú samy nosiť na niekom, kto je im proporčne podobný. Lepšie si tak môžu predstaviť, ako v danom modeli budú vyzerať. Myslím, že sa potom lepšie stotožníme s prezentovanou­ vecou.

V čom vidíte klady a zápory plus size modelingu?

Keď pominiem fakt, že v plus size majú šancu aj dievčatá, ktoré by sa inak modelkami stať nemohli, tak je určite kladený menší tlak na modelky zo strany agentúr alebo klientov na ich telesné proporcie. To ale v žiadnom prípade neznamená, že sa o seba modelky nemusia starať. Zápory, ktoré by sa týkali špecificky tohto odvetvia, ma nenapadajú. Asi ako v každej inej práci sa človek stretáva s nejakými negatívami, tak je tomu aj v plus size modelingu.

Prečo myslíte že je plus size na Slovensku tak málo rozšírený?

Sama neviem, či je to určitým konzervativizmom spoločnosti alebo menším trhom na rozdiel napr.od Nemecka alebo Británie. Verím ale tomu, že sa plus size začne pomaly rozširovať a dostávať do povedomia verejnosti aj u nás.

Chcela by ste niečo na tému dodať sama?

Určite by som chcela dodať, že plus size neznamená neusporiadaný životný štýl, stravovanie vo fast foodoch a trávenie voľného času pred televízorom s colou a chipsami v ruke. Ja som napríklad zo svojho jedálnička vyradila lepok, snažím sa vyhýbať priemyselne spracovanému cukru a šport mi tiež nie je cudzí. Aj cez to všetko je moja telesná konštitúcia taká, aká je. Ide o to prijať svoje telo aj napriek faktu, že sa nepýši mierami 90–60–90.

Ďakujem za rozhovor.

Simona Šedá, 22 rokov, pochádza z malej dediny. Po absolvovaní gymnázia začala študovať právnickú fakultu MU v Brne. Vždy smerovala skôr k športu ako k umeleckým aktivitám, a to aj napriek faktu, že 12 rokov hrala na klavír. Zo športu má najradšej volejbal, beh, cyklistiku a čas od času squash. Momentálne sa pokúša presadiť v odvetví, ktoré na Slovensku ešte nie je príliš známe – v plus size modelingu. Verí, že plus size modeling sa dostane aj na Slovensko a postupne bude vnímaný ako dôležitá súčasť módneho priemyslu.

Zdroj foto: archív Simony Šedé

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Pavla Jelínková. Článok nájdete v kategórii dámske oblečenie, módni návrhári, ostatné, parfémy a kozmetika a značky a značkové oblečenie.