Behanie pre radosť /Oblečenie na jogging

Behanie pre radosť /Oblečenie na jogging

24. septembra 2014, beh, šport, tenisky, softshell, zdravie, hudba, tréner, stopky, trasa

Sponzorovanej odkazy:

Obrovský boom zažíva športová disciplína s názvom jogging a nie je sa čomu diviť, počiatočná investícia do tohto športu je minimálna a výsledky sú zaručené. Behajú mladí, starí pre radosť i pre zdravie, tak prečo ešte nebeháte vy? Spálené kalórie a zdolané kilometre nie sú tým hlavným, prečo by ste mali behať. Nepotrebujete si kupovať predraženú permanentku na niekoľko mesiacov dopredu, ktorú, keď už si kúpite rovnako ani veľmi nevyužijete. Nemusíte s nikým spisovať zmluvu o členstve v centre. Nie ste viazaná na nikoho, nemusíte byť nikde na čas, môžete si vybehnúť kedykoľvek chcete vy! A to je to hlavné! Najlepšie je, že z bežeckej trasy sa vrátite s prečistenou hlavou, usporiadanými myšlienkami a s množstvom endorfínov. Jediné na čo by ste sa mali zamerať je kvalitná bežecká výbava, a to predovšetkým obuv.

Začiatky behania sa vám budú zdať pomerne ťažké, ale nevzdávajte to hneď, každý vrcholový športovec musel niekde začať a dopracovať sa tam kde je. Nemyslite si, že po presedených hodinách a bez tréningu si len tak ľahko vybehnete von. Pred každým športovým výkonom je dôležité sa poriadne pretiahnuť a rozohriať svaly, aby ste bola schopná ďalší deň vstať a fungovať. Začnite prechádzkami a pomaly sa zoznámte s terénom, ktorý ste si vyhliadli, potom kombinujte tzv. indiánsky beh, kedy chvíľku idete a chvíľu bežíte (pre začiatočníkov odporúčam miesto behu rýchlu chôdzu), až budete trénovanejší skúste len rýchlejšiu chôdzu a pomaly prejdite do behu, dôležité je správne dýchanie a behanie cez strednú časť chodidla na špičku. Postupom času môžete pridávať kilometre a behať dlhšie trasy. Uvedomte si, že každý má iné tempo a tak si nevšímajte ostatných, že behajú rýchlejšie či inak, beháte hlavne pre seba a tak počúvajte svoje telo a myseľ.

Krok a skok

Čo je – okrem vytrvalosti – hlavnou ingredienciou bežeckého úspechu? Správna obuv! Na trhu je nepreberné množstvo bežeckých topánok s rôznymi funkciami. Dôležité je aby ste sa v bežeckej obuvi cítila ľahká ako pierko a aby vás ich konštrukcia ochránila pred každým počasím a pritom mohla noha dýchať. Kapitola sama o sebe je podrážka obuvi, preto oslovte preškolený personál v predajni, aby vám s výberom poradil.

Prikážete vetru, dažďu

S blížiacou sa jeseňou oceníte nielen pri behaní, ale aj na výlete s rodinou softshellové bundy, ktoré kombinujú špeciálny materiál Windstopper s priedušnou sieťovinou, takže vás neprefúkne, ale ani sa v nej nespotíte. Pre chladnejšie dni či bežecké ranné vtáčatá sa bude hodiť stredná vrstva oblečenia, ktorá príjemne priľne k vašej siluete, zahreje vás a zároveň zaručí odvetranie. Kŕče zo studených a stuhnutých nôh sú minulosťou. Bežecké nohavice zo strečovej tkaniny sú hrejivé a priedušné zároveň. Umožnia vám cítiť sa pri športe príjemne aj v chladnom počasí.

Pomocníci pri behaní

Vyzerá to ako obyčajné stopky, ale je to kouč, ktorý vás nenechá zaháľať. S pomocou pásu pre snímanie tepovej frekvencie otestuje vašu momentálnu kondíciu, ponúkne vám presne plán, ktorý vám bude vyhovovať a po skončení tréningu bude váš výkon ohodnotený v motivačnej správe.

Medzi ďalších pomocníkov pri behaní patrí kompresná športová bielizeň, možno o nej počujete prvýkrát, ale je dobré si ju zaobstarať. Kompresné oblečenie je hit, udržuje svaly v teple, podporuje krvný obeh, zvyšuje okysličovanie svalov a tým zvyšuje váš športový výkon.

Hudba, ďalší pomocník bez ktorého by sa niektorí nedokázali rozbehnúť, nahrajte si do svojej MP3 či telefónu dynamickú povzbudzujúcu hudbu, ktorá vám bude robiť spoločníka na ceste k zdraviu. Telefón si upevnite do špeciálneho obalu na paži a MP3 vyberajte najlepšie s klipsom pre upevnenie na časti oblečenia, snažte sa mať čo najmenej vecí v rukách, teda najlepšie nič.

Zdroj: walpaperswa.com, theguardian.com, nbcdfw.com, suunto.com

Sponzorovanej odkazy:

Autorom článku je Martina H.. Článok nájdete v kategórii dámske oblečenie, doplnky a topánky, obuv.